Pazarlama aracı olarak reklamın farklı tüketici kuşakları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the advertising on different consumer generations as a marketing tool
- Tez No: 641151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİYE DURİYE GAMZE CILIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital Platformlar, Pazarlama, Reklam, Tüketici Kuşakları, Digital Platforms, Marketing, Advertisement, Consumer Generations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
PAZARLAMA ARACI OLARAK REKLAMIN FARKLI TÜKETİCİ KUŞAKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÖZET Günümüzde geleneksel iletişim araçlarının hızla dönüşüme uğraması sonucu, dijital tabanlı iletişim araçlarının pazarlama ve reklam faaliyetlerinde kullanılabilir olması artmaktadır. Ancak pazarlama aracı olarak reklamın farklı tüketici kuşakları üzerindeki etkisinin incelenmesi ve buna göre pazarlama faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Böylece işletmeler, daha düşük maliyetler ile daha yüksek kar ve satış oranlarına ulaşabilecektir. Bu çalışma kapsamında Z, Y, X ve Bebek Patlaması kuşaklarından toplam 188 kişi ile yapılan anket çalışması sonucu, tüketicilerin farklı iletişim araçlarını ve pazarlama ortamları için görüşleri alınmıştır. Böylece, dijital dönüşümün hayatımıza soktuğu sosyal medya platformları ve blogların pazarlama ve reklam açısından kullanılabilirliği incelenmiştir. Buna göre Z kuşağı başta olmak üzere, genç tüketici kuşaklarının satın alma davranışları üzerinde dijital pazarlama araçlarının daha etkili olduğu görülmüştür. Böylece, sosyal medya platformları ve dijital araçlar, geleneksel iletişim araçları ile kıyaslandığında reklam çeşitliliği ve tüketicileri etkileme açısından daha verimli olduğu görülmektedir. Z ve Y kuşakları başta olmak üzere, genç kuşak tüketiciler, Bebek Patlaması tüketici kuşağına göre reklamları dijital platformlar üzerinden daha fazla takip etmektedir. Gazete vb. basılı araçların pazarlama ortamı olarak kullanılması günümüzde oldukça azalmış durumdadır. Ayrıca, reklam ve pazarlama mesajlarının tüketicilere ulaştırılmasında etkileşimli pazarlama yöntemi Z kuşağı tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde belirleyici özelliktedir. Böylece elektronik ağızdan ağıza pazarlama tekniklerinin, dijital platformların gelişmesi ile birlikte tüketici kuşakları üzerinde etkili bir reklam mesaj iletimi yöntemi haline geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE ADVERTISING ON DIFFERENT CONSUMER GENERATIONS AS A MARKETING TOOL ABSTRACT Today, digital-based communication tools can be used in marketing and advertising activities, as a result of the rapid transformation of traditional communication aspects. However, the impact of advertising on different customer generations as a marketing tool must be investigated. In this context, companies can achieve lower costs and higher profit and sales rates. In this study, a survey is conducted with 188 people from Z, Y, X and Baby Blast consumer generations, in order to determine the consumers' opinions regarding the different communication tools and marketing environments. the This evaluates the usability of social media platforms and blogs that digital transformation brings to our lives for marketing and advertising. The digital marketing tools seem to be more effective on the younger consumer generations especially the Z generation. In this perspective, the social media platforms and digital tools are turned out to be more effective compared to traditional communication tools comparing to the advertising diversity and impacts. In addition, younger consumer groups especially, Z and Y generations, prefer to follow digital based tools for advertisements compared to Baby Boom Generation. Thus written environments such as newspapers etc. are used considerably less and less in nowadays. Besides, influencing marketing is being popular on the younger consumer generations such as Gen Z. In this context, as the development of electronic platforms, marketing techniques and digital platforms become an effective advertising message transmission method.