25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün yazılı basına yansıması
Reflecting 25 November the International Day for the Elimination of violence against women in the press
- Tez No: 641156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: 25 Kasım Günü, Kadına Şiddet, Yazılı Basın, 25 November, Violence against Women, Press
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu araştırma 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününün Türk basınında yer alma biçimini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada, 1999 ile 2019 yılları arasındaki 25-26 Kasım tarihli Milliyet ve Hürriyet Gazetelerinin konuya yer verme şekli incelenmiştir. Bu gazetelerin seçilmesinde gazetelerin kuruluş yılları itibariyle eskiye dayanması etkili olmuştur. Gazete arşivleri kullanılarak ulaşılan haberlerin incelenmesinde içerik analizi yöntemi ile birlikte yer alan haberlerin metin analizi yapılmıştır. Araştırma BM Genel Kurulunun 1999 yılında ilan ettiği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü ve bu önemli günün Türk basınında ne şekilde yer aldığını ortaya koymuş ve basının Kadına Yönelik Şiddet haberlerini verirken, ne derece sorumlu bir yayıncılık anlayışı ile yayın yaptığını incelemiştir. Çalışma, Kadına Şiddet gibi çağ dışı bir konuya kamuoyu yaratma bağlamında basının ne kadar yer verdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research has been carried out to examine how 25 November International Day for the Elimination of Violence against Women took place in Turkish media. In this research, Milliyet and Hürriyet newspapers' articles of 25-26 November has been looked into the way they cover the subject between the years 1999 and 2019. Choosing these two particular newspapers, the fact that their foundation years dates back to years ago was taken into account. To examine these articles which can be reached through newspaper archives, text analysis was made along with the content analysis method. This study suggested 25 November International Day for the Elimination of Violence against Women which the UN General Assembly declared in 1999 and how this important day took place in Turkish media and examined to what extent the media have a responsible publishing concept while making the news of violence against women. This research aims at how much media covers an outdated subject like violence against women about creating public opinion.