Glukokortikoid uygulanan ratlarda kinoanın (chenepodium quinoa willd) apoptotik, otofajik, antioksidan ve inflamasyon markırları üzerine etkisi
The effect of quinoa (chenepodium quinoa willd) on apoptotic, autophagic, antioxidant and inflammatory markers in glucocorticoid-treated rats
  1. Tez No: 641189
  2. Yazar: SİBER ERFİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA DEDE, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Chenopodium Quinoa Willd, İnflamasyon, İnsülin direnci, Oksidatif stres, Rat, Chenopodium Quinoa Willd, Inflammation, Insulin resistance, Oxidative stress, Rat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, glukoırtikoid uygulanarak deneysel insülün direnci oluşturulan ratlarda kinoa uygulanmasının apoptotik, otofajik, antioksidan ve inflamasyon markırları üzerine etkisinin araştırılması amacıyla planlandı. Bu amaçla, 42 adet 200–250 g ağırlığında Wistar-Albino ırkı erkek rat kullanıldı. Denekler rastgele her biri 7 rattan oluşan; kontrol (K), kinoa verilen (Q), insülin direnci oluşturulan (İ), insülin direnci oluşturulup kinoa verilen (İQ), insülin direnci oluşturulup metformin verilen (İM), kinoa verilip insülin direnci oluşturulan (Qİ) grup olmak üzere altı deneme grubu olarak ayrıldı. İ, İQ, İM, Qİ gruplarındaki ratlara 7 gün boyunca intraperitonal olarak deksametazon (1mg / kg / gün) enjekte edilerek insülin direnci oluşturuldu. İ grubu 7 gün sonunda sakrifiye edildi. Daha sonra 6 gün İQ'ya kinoa yemi verildi, İM'ye 6 gün 40 mg/kg/gün metformin verildi. Qİ grubuna ise önce 6 gün kinoa yemi, sonra deksametazon verilip insülin direnci (7 gün) oluşturuldu. Kontrol grubuna 7 gün fizyolojik serum, kinoa grubuna 6 gün kinoa yemi verildi. Deney süresinin sonunda i.p. 50 g/kg/tek doz ketamin (Ketalar, Eczacıbaşı, Türkiye) tüm hayvanlara uygulandı ve hayvanlardan kan ve doku numuneleri alındı. Serum örneklerinde kan glukoz, ALT, AST, ALP, total kolesterol, total protein, üre, kreatinin, insülin tayinleri yapıldı. Karaciğer dokuları çalışma gününe kadar -80 °C'de saklandı. Bu amaçla; tüm gruplarda rat karaciğerinden elde edilen RNA izolasyon ürünlerinde, oksidatif stres (Gpx1, sod1), inflamasyon markırları (IL1-β, TNF-α),apoptotik (Bax, Bcl-2, kaspaz-3), otofajik (Atg5, Sqstm1), yolaklarda görev alan önemli genlerin ekspresyonu real time-PCR ile belirlendi. Real time-PCR'da internal kontrol geni olarak gliseraldehit-3-Fosfat dehidrojenaz (GAPDH) kullanıldı. Sonuç olarak, deksametazon ile oluşturulan deneysel insülin direncinde artan glukozla oluşan karaciğer ve böbrek hasar göstergelerinde kinoa uygulaması ile bir azalma olduğu tespit edildi. Kinoanın hem biyokimyasal parametreler ve apoptotik, otofajik, antioksidan, inflamasyon markırları üzerinde kayda değer yararlı etkilerinin olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the effect of quinoa on apoptotic, autophagic, antioxidant and inflammation markers in glucocorticoid treated rats. For this reason, 42 male Wistar-Albino rats weighing 200-250 g were used. Subjects were randomly divided into six experimental groups, each consisting of 7 rats; control group (C), given to quinoa (Q), insulin resistance created (I), insulin resistance created and quinoa given (IQ), insulin resistance created and metformin given (IM), quinoa given and insulin resistance created (QI) group. Insulin resistance was established by injecting dexamethasone (1mg/kg/day) intraperitoneally for 7 days in rats in groups I, IQ, IM, QI. Group I was sacrificed after 7 days. Afterwards, quinoa feed was given to IQ for 6 days and 40 mg / kg / day metformin was given to IM for 6 days. Firstly, quinoa feed was given to QI group for 6 days and then insulin resistance (7 days) was established. The Control group was given physiological saline for 7 days and the quinoa group was given quinoa feed for 6 days. At the end of the experiment period ip. 50 g/kg/single dose of ketamine (Ketalar, Eczacibasi, Turkey) were administered to all the animals and blood and tissue samples were taken from the animals. Blood glucose, ALT, AST, ALP, total cholesterol, total protein, urea, creatinine and insulin were determined in serum samples. Liver tissues were stored at -80 ° C until the working day. For this purpose; RNA isolation products obtained from rat liver in all groups, oxidative stress (Gpx1, sod1), inflammation markers (IL1-β, TNF-α), apoptotic (Bax, Bcl2, caspase-3), autophagic (Atg5, Sqstm1), important genes involved in pathways expression was determined by real time-PCR. Glyceraldehyde-3-Phosphate dehydrogenase (GAPDH) was used as the internal control gene in real time-PCR. As a result, it has been determined that there is a decrease in the experimental insulin resistance created by dexamethasone and liver and kidney damage indicators formed by increased glucose with quinoa application. It has been determined that quinoa has significant beneficial effects on both biochemical parameters and apoptotic, autophagic, antioxidant, inflammation markers.