İlköğretim birinci sınıf ders kitapları illüstrasyonlarının, çocuğun eğitimine katkıları
- Tez No: 64120
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Çocuk Eğitimi, Ders Kitapları, Illustration, Child Education, Lecture Books
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Dört ana bölümden oluşan araştırmanın ilk bölümünde; çocuk kitaplarının çocuğun dünyasında yer alış biçimleri, çocuk kitaplarının evrimi ve çocuğa yönelik kitap türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde; çağcıl insana ulaşmanın yolu olarak kitap, çeşitli boyutlarıyla tartışılmış, Türkiye'de ders kitaplarına ilişkin sorunlar saptanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; araştırmanın temelini oluşturan kitap tasarımı ele alınmış; kitap tasarımının estetik bilinç oluşturmada ve yaratıcılığın geliştirilmesindeki rolü, çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Ders kitaplarının tasarımında illüstrasyon öğesinin kullanımı; yöntem, işlev ve estetik açıdan irdelenmiştir. Bu konuda çaba harcamış illüstrasyon uygulamacılarının ve sanat eğitimcilerinin görüşleri; yorum ve yargılarda, yol gösterici olmuştur. mDördüncü bölüm; araştırmanın alan-araştırması ve uygulamaya yönelik bölümünü oluşturmuştur. Bölümün 1. kısmında ilköğretim l. sınıf Türkçe Ders Kitabı'nın illüstrasyonlarının analizlerine ilişkin düzenlenen anketler; ilköğretim öğretmenlerine, sanat eğitimcilerine, grafik tasarımcılarına ve illüstrasyon uygulamacılarına uygulanması sonucu, ortaya çıkan veriler değerlendirilmiştir. Bölümün ikinci kısmında araştırmacının analizleri yer almış; ilköğretim birinci sınıf Türkçe Ders Kitabında kullanılmak üzere, analizleri yapılan illüstrasyonlara yeni illüstrasyon örnekleri sunulmuştur. Örneklerin bir kısmı, profesyonel illüstrasyon uygulayıcıların ürünlerinden, bir kısmı sanat tarihinde yer alan sanatçıların ürünlerinden, bir kısmı da araştırmacının kendi uygulamalarından oluşmaktadır. Araştırma; kitap tasarımında illüstrasyon öğesinin; estetik bilinç ve yaratıcı- sanat eğitimindeki rolünü ele almayı amaçlamış olduğundan, kitaba ilişkin metin incelemeye gidilmemiştir. Böyle bir çalışmanın, hedeflenen araştırmanın boyutlarını aşan bir dilbilim çalışması gerektirdiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
At the first part of the research, which is constituted four part, the position of child books at the world of child, the evaluation of child books and sort of child books were investigated. At second part, book, as a way to attain contemporary man, was disputed with some dimensions, and the problems related to lecture books in Turkey was determined. At the third part the scheme, which constitute the basis of research investigated; the role of book on the formation of esthetic knowledge and the development of creativeness was examined. The usage of, illustration dimention on the scheme of lecture books were examined at the method, procedure and esthetic points of view. Opinions of illustration pratitioners and art educaters were show the way on comments and judgements. Fourt part, there is field-study and application parts of the study. At the first section of this part data which were gathered from the clients of the research evaluated.At the second section illustrations were analized and new examples of illustrations given. These examples of illustrations constituted from the output of illustration practitioners, artists and researchs' herself. There is no text investigation in there search because of the aim the research. It is thought that a linguistik study was required to realize the research like this.