Yaşam memnuniyeti ve yaşam memnuniyetini etkileyen faktörlerin sıralı lojistik regresyon analiziyle incelenmesi
Investigation of factors affecting life satisfaction and life satisfaction with ordered logistic regression analysis
  1. Tez No: 641316
  2. Yazar: AYŞENUR YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Memnuniyeti, Mutluluk, İyi Oluş, Sıralı Lojistik Regresyon Analizi, Life Satisfaction, Happiness, Well-being, Ordered Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yaşam memnuniyeti yüksek olan ülkelerde kişiler arası güven, istisnasız bir şekilde daha yüksek oranlara sahiptir. Sosyal sermayenin temel unsuru olan kişiler arası güven, daha önce tanımadığımız ve hakkında fikir sahibi olmadığımız insanlara duyduğumuz inancın bir ifadesidir. Bu inanç, bireylerin işbirliği yapma isteğinin göstergesi olarak ekonomik başarıyı önemli ölçüde açıklarken, aynı zamanda yaşam memnuniyetinin en önemli toplumsal belirleyicilerinden biri niteliğindedir. Bireysel açıdan yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesinde ise sosyo-demografik ve ekonomik faktörler önem kazanmaktadır. Yapılan bu çalışmada yaşam memnuniyeti ve yaşam memnuniyetini etkileyen faktörlerin Sıralı Lojistik Regresyon ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yapılan analiz kapsamında TÜİK tarafından 2018 yılında Türkiye çapında oluşturulan memnuniyet anketi verilerinden yararlanılmıştır. Farklılık olarak bir faktör grubunda memnuniyet taşıma ve ölçek memnuniyet ulaşım arasında grup içerisinde bir negatif yönlü ilişki varken maddi manevi yardımlar grup içerisinde pozitif yönlü bir etkileşim ortaya koymaktadır. Genel olarak sıralı lojistik regresyon sonucunda, yaşamdan memnuniyetin çalışma durumuna göre fazla bir değişkenlik göstermese de mutlu olma durumuna göre büyük farklılıklar ifade ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Without exception, interpersonal trust rates are higher in countries with high life satisfaction. Interpersonal trust, which is the main element of social capital, is an expression of our belief in people we did not know and had no idea about. While this belief significantly explains economic success as an indicator of individuals' willingness to cooperate, it is also one of the most important social determinants of life satisfaction. Socio-demographic and economic factors gain importance in evaluating individual life satisfaction. In this study, it is aimed to examine the factors affecting life satisfaction and life satisfaction by sequential logistic regression. The satisfaction survey was created in 2018 by TSI throughout Turkey within the scope of the analysis made in the study utilized data. As a difference, while there is a negative relationship within the group between satisfaction and scale satisfaction in a factor group, material and moral assistance reveals a positive interaction within the group. In general, as a result of the sequential logistic regression, it is seen that satisfaction with life varies greatly according to the status of being happy, although it does not differ much according to the working status.