Aklın sınırlarında: İslam felsefesinde İkinci Akledilirler Öğretisi
On the borders of reason: The Secondary Intelligibles Doctrine in Islamic philosphy
  1. Tez No: 641318
  2. Yazar: ABUZER DİŞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN FAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Akledilirler, Birinci akledilirler, İkinci Akledilirler, Mantıki İkinci Akledilirler, Felsefi İkinci Akledilirler, Uruz, İttisaf, Intelligibles, Primary Intelligibles, Secondary Intelligibles, Logical Secondary Intelligibles, Philosophical Secondary Intelligibles, Qualification (ittiṣāf), Occurrance (uruḍ)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Eşyanın hakikatine ulaşma çabası olarak felsefe, ancak Akledilirler sayesinde tahakkuk edebilir. Müslüman filozoflar akledilirleri öncelikle birinci ve ikinci Akledilirler diye ikiye ayırmış daha sonra ikinci akledilirleri de mantıki ikinci Akledilirler ile felsefi ikinci Akledilirler diye taksim etmişlerdir. Akledilirlerin bu taksiminin ontolojik zemini klasik varlık anlayışıyken epistemolojik kıstası ise uruz ve ittisaf kavramlarıdır. Bilgiye konu olması açısından var olan önce mahsus ve makul veçhelerine ayrılmaktadır. Var olanın makul veçhesi de mahiyetsel ile vücûdi veçhelerden oluşmaktadır. Bu varlık anlayışına göre var olanın mahiyetsel veçhesinden elde edilen akledilirlere birinci Akledilirler denirken, var olanın vücûdi veçhesinden elde edilen akledilirlere de ikinci Akledilirler veya felsefî ikinci Akledilirler denmektedir. Epistemolojik açıdan akledilirlerin taksimini mümkün kılan ise uruz ve ittisaf kavramlarıdır. Uruz birbirinden müstakil bir şekilde bulunmaya tekabül ederken ittisaf ise vücûdi birliğe karşılık gelmektedir. İşte bu uruz ve ittisaf anlayışından hareketle Müslüman filozoflar akledilirleri üçe ayırmışlardır: Hem uruzu hem ittisafı harici olan akledilirlere birinci Akledilirler, uruzu da ittisafı da zihni olan akledilirlere mantıki ikinci Akledilirler ve uruzu zihni ama ittisafı harici olan akledilirlere de felsefi ikinci Akledilirler demişlerdir. Birinci Akledilirler dış âlemde mevcut olan şeylerin doğrudan suretlerini oluştururken, mantıki ikinci Akledilirler ise birinci akledilirlerin zihinde sahip oldukları özellikleri oluşturmaktadır. Felsefi ikinci Akledilirler ise yine zihinde bulunan birinci akledilirlere haricilik cihetinden arız olan sıfatlardır. Felsefi ikinci akledilirlerle ilgili en önemli mesele zihnin dış âlemden hareketle bu tür akledilirleri nasıl elde ettiğidir. Klasik anlamda felsefe yapılabileceğini iddia edebilmek için felsefi akledilirler ile dış âlem arasında bulunan ilişkinin doğal bir şekilde temellendirilmesi gerekmektedir. Bu tezin son bölümünde bunun nasıl yapılabileceğine dair kendi önerimizi ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Philosophy as an enterprise to reach the reality of existence can only be achieved via intelligibles. Muslim philosophers divided intelligibles into two categories as primary and secondary intelligibles, and then they divided the secondary intelligibles as logical secondary intelligibles and philosophical secondary intelligibles. Such division of intelligibles was based on the classical understanding of ontology and epistemologically on the concepts of occurrence and qualification. For an epistemological categorization, existence is firstly divided into two as sensory and rational. This rational aspect of existence has also two facets as quiddity and existential. According to this perception of existence, the intelligibles that are obtained from the quiddity aspect of existence are called the primary intelligibles and those that are obtained from the existential aspect of existence are called secondary intelligibles or secondary philosophical intelligibles. Epistemologically, what make the division of intelligibles possible is the concepts of occurrence and qualification. Occurrence is that two things can occur separately; on the other hand, qualification corresponds to existential unity. Starting these concepts of occurrence and qualification, Muslim philosophers divided intelligibles into three: Primary intelligibles where both occurrence and qualification are external, logical secondary intelligibles where both occurrence and qualification are mental, and secondary philosophical intelligibles where occurrence is mental but qualification is external. Primary intelligibles are the direct representations of the things that exist in the external world whereas secondary logical intelligibles are the primary intelligibles' properties that appear in mind. As for secondary philosophical intelligibles, they are related to primary intelligibles in terms of attributes via the external aspect. The major issue regarding secondary intelligibles is how the mind collects such intelligibles from the external world. However, to be able to claim that we can make philosophy in the classical sense, we first have to consistently establish the link between philosophical intelligibles and the external world. In the last chapter of this thesis, we made our proposal regarding how this can be achieved.