Adana ve Niğde yöresi ballarının palinolojik ve fizikokimyasal parametreler yönünden araştırılması
Research of palynological and physicochemical parameters of honey in Adana and Niğde region
- Tez No: 641370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES ÇENET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bal, Palinolojik ve Fizikokimyasal Analizler, Melissapalinoloji, Adana, Niğde, Honey, Palynological and Physicochemical analysis, Adana, Niğde
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ADANA VE NİĞDE YÖRESİ BALLARININ PALİNOLOJİK VE FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI Ağustos 2020, 132 sayfa 2018 yılında Adana ilinin 15 ilçesi ve Niğde ilinin 6 ilçesi dahil olmak üzere 21 adet bal, üretici çiftçilerden satın alınmıştır. Ballar polen yönünden incelenmiş, netice olarak Adana iline ait örneklerde; 40 familyanın 91 taksonu ve Niğde iline ait örneklerde 20 familyanın 44 taksonu tespit edilmiştir. 21 adet bal örneğinde toplamda 41 familyanın 95 taksonu tespit edilmiştir. Örneklerden üç adet balın unifloral, diğer 18 örnek balın ise multifloral olduğu görülmüştür. Unifloral ballarda; Salix sp., Gossypium sp. ve Astragalus sp. taksonlarının dominant oranda olduğu görülmüştür. 18 adet bal örneğinde ise; Eruca sp., Cirsium sp., Onobrychis sp., Astragalus sp., Crataegus sp., Sinapis sp., Eucalyptus sp., Helianthus sp., Citrus sp., Carduus sp., Anchusa sp., Papaver sp., Solanum sp., Trifolium sp., Vicia sp. ve Medicago sp.' nin sekonder oranda olduğu tespit edilmiştir. Araştırılan ballarda; nem, asitlik, pH, brix değerleride incelenmiş olup, elde edilen verilerin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine ve Avrupa Birliği Bal Kodeksinde belirtilen kriterlere uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
August 2020, 132 pages 21 honey samples were taken from Malatya and Niğde twenty one different localities in 2018 palynological and physicochemical analysis performed on these samples. Following the polen analysis, 91 taxa belonging to 40 families were detected. Three of the honey samples are identified as unifloral and eighteen of them are multifloral. In samples, predominant polen types were Salix sp., Gossypium sp. and Astragalus sp. In samples, secondary pollen types were Eruca sp., Cirsium sp., Onobrychis sp., Astragalus sp., Crataegus sp., Sinapis sp., Eucalyptus sp., Helianthus sp., Citrus sp., Carduus sp., Anchusa sp., Papaver sp., Solanum sp., Trifolium sp., Vicia sp. and Medicago sp. Accordingly, our honey samples moisture, acidity, pH, brix, standarts is appropriate in terms of the Councıl Dırectıve of the European Union and Turkish Food Codex Communique of Honey.