Pediatrik hastalarda kaf etrafına lidokain ve mometazone furoat uygulamasının havayolu komplikasyonlarına olan etkisi
The effect of placing lidocaine and mometasone furoate around the endotracheal cuff in pediatric patients on postoperative airway complications
- Tez No: 641462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Havayolu, lidokain, mometazone furoat, entübasyon, komplikasyon, endotrakeal tüp, Airway, lidocaine, mometasone furoate, intubation, complications, endotracheal tube
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada, genel anestezi altında orotrakeal entübe edilen pediatrik hastaların endotrakeal tüp(ETT) kafı etrafına lidokain ve mometazone furoat uygulamasının postoperatif dönemde sıklıkla görülen boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığı, bronkospazm, laringospazm gibi hava yolu problemlerine ve peroperatif hemodinamik yanıta olan etkilerini araştırdık. Metod: Prospektif olarak yaptığımız bu çalışmaya 2-18 yaş arası elektif cerrahi geçiren, ASA 1 ve ASA 2 risk grubunda olan 91 pediatrik hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Lidokain grubuna (n:30) kaf etrafına %10 lidokain sprey, mometazone furoat (MF) grubuna (n:30) %0.05 MF sprey uygulandı. Kontrol grubuna (n:31) ilaç uygulanmadı. Hastaların demografik verileri, geçireceği cerrahi, ASA skoru, cerrahi süresi kayıt altına alındı. Anestezi indüksiyon ve idamesinde tüm hastalarda aynı ilaçlar kullanıldı. Hastaların kalp tepe atımları, sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları; preoperatif, indüksiyon sonrası, entübasyon öncesi, entübasyon sonrası, ekstübasyon öncesi ve sonrası dönemlerde ölçülerek kayıt altına alındı. Postoperatif dönemde hastalar derlenme ünitesinden başlayarak 6 saatlik periyotlarda düzenli servis vizitleri ile takip edildi. Boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığı, dispne, bronkospazm, laringospazm, aspirasyon pnömonisi takip edildi. Bulgular: Kaf etrafına lidokain uygulanan hastalarda, entübasyonun hemen sonrasında ölçülen diyastolik kan basıncı ve ortalama arter basıncı değerleri MF uygulanan hastalara ve kontrol grubu hastalarına göre daha düşük bulunmuştur. Yine lidokain uygulanan hastalarda ekstübasyon sonrasında kalp tepe atımı değerleri diğer iki gruba göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Postoperatif 12. saatte kontrol grubu hastalarında öksürük görülme sıklığı lidokain ve MF grubu hastalarından daha yüksektir. Araştırılan diğer havayolu parametrelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark tesbit edilememiştir. Sonuç: ETT kafı etrafına lidokain ve MF uygulamasının postoperatif hava yolu komplikasyonlarının azaltılmasında yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır. Lidokain uygulamasının entübasyona bağlı hemodinamik yanıtın azaltılmasında etkin olabileceği tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of placing lidocaine and mometasone furoate around the endotracheal tube (ETT) cuff of pediatric patients who underwent orotracheal intubation under general anesthesia on airway problems, such as sore throat, cough, hoarseness, bronchospasm, laryngospasm, and peroperative hemodynamic response. Methods: The study was designed as a prospective study. a total of 91 pediatric patients aged between 2 and 18 years, who underwent elective surgery and who were in ASA 1 and ASA 2 groups were included in the study. Patients were randomized into three groups. Lidocaine group (n: 30) received 10% lidocaine around the cuff and the mometasone furoate (MF) group (n: 30) received 0.05% MF (n: 30). No drug was administered to the control group (n: 31). The demographic data of the patients, surgery, ASA score and duration of surgery were recorded. The same drugs were used in all patients for anesthesia induction and maintenance. The pulse rate, systolic, diastolic and mean arterial pressures of the patients were measured and recorded preoperatively, after induction, before intubation, after intubation, before and after extubation. In the postoperative period, the patients were under follow-up in the recovery unit with 6 hours intervals. The patients were monitored for sore throat, cough, hoarseness, dyspnea, bronchospasm, laryngospasm, aspiration pneumonia. Results: In patients who received lidocaine around the cuff, diastolic blood pressure and mean arterial pressure values measured immediately after intubation were found to be lower than in patients who received MF and control group patients. Likewise, the pulse rate after extubation was found to be significantly lower in patients who received with lidocaine compared to the other two groups. The incidence of cough in the control group at the postoperative hour 12 was higher than the lidocaine and MF group. No significant difference was found between the groups in other airway parameters examined. Conclusion: It was concluded that the application of lidocaine and MF around the ETT cuff may be beneficial in reducing postoperative airway complications. It was determined that lidocaine administration could be effective in decreasing the hemodynamic response due to intubation.