Acil servise kar sporu yaralanması ile gelen hastaların analiz
Analysis of patients admitted to the emergency servicewith snow sports injury
- Tez No: 641474
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT DURUKAN, PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, çocuk ve ergenlerde kar sporları, kar sporları, kar sporu travmaları, Diagnosis methods and treatments after snow sports traumas, emergency services, ski accidents, sled accidents, snow sports in children and adolescents, snow sports, snowboard accidents
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil servise kar sporu travması sonrası yaralanmalar ile gelen hastaların klinik değerlendirilmesini yapmaktır. Hastalar ve yöntem: Çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na 01.11.2018-31.03.2019 tarihleri arasında kar sporu yaralanmaları ile başvuran hastalar geriye dönük olarak ele alınmıştır. Hastane bilgi yönetim sistemi ve arşiv kayıtlarından taranarak hastalar tespit edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, geliş şikayetleri, kullandığı spor aleti ve ekipmanları, kişinin tecrübesi, kayma tipi, yaralanma mekanizması ve bölgesi, fizik muayene, vital bulguları, görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri, hastanın tanısı, konsültasyon durumu ve sonuçlanma (yatış/taburcu/cerrahi) durumu, soruları önceden hazırlanmış bir forma ve sonrasında elektronik ortama kaydedilmiştir. Kaydedilen verilerin istatistiksel incelemeleri yapılmıştır. Bulgular: Kar sporu travmaları sonrası ilk olarak acil servisimize Aralık ayında başvuru olmuş ve Şubat ayında %37,3 (n=121) oranı ile en sık başvuru gerçekleşmiştir. Günlük 1,06 hasta başvurmuştur ve Şubat ayında günlük ortalama 4,32 hasta ile pik yapmıştır. Acil servise kar sporu travmasıyla başvuran hastaların %56,2'si (n=182) erkek, %43,8'i (n=142) kadındı ve yaş ortalaması 26,78 ± 10,83 (6-65) idi. Sporcuların %91'i (n=295) amatör, %9'u (n=29) profesyoneldi. Sporcuların travmaları sıklığına göre kayak, snowboard ve kızak kullanıma bağlıydı. Hastalar en sık düşme sonra burkulma ve çarpışma ile başvurdu. Hastalar en sık ekstremite travmaları ile başvurmuştu bunu kafa, omurga ve gövde travmaları takip etmişti. Hastalarda ekstremite travmalarında röntgen kullanılırken baş ve gövde travmalarında BT görüntülemesi tercih edilmişti. Hastaların %25,3'üne (n=82) konsültasyon yapılmıştı. Hastalardan %3,7'sinin (n=12) cerrahi ihtiyacı vardı. Hastaların %7'sine (n=23) hastane yatışı planlanmıştı ve hastaların %93'ü (n=301) acil servisten taburcu edilmişti. Sonuç: Kar sporları her yıl popülerliğini arttırarak milyonlarca kişiyi cezbetmekte ve basit sayılabilecek YDT'den hayati fonksiyonlara sahip bölgelerin yaralamalarına kadar ciddi risk oluşturmaktadır. Bu yüzden acil servis doktorlarının, multidisipliner yaklaşımının önemini ayrıca da hastane öncesi güvenlik yöntemlerine dikkat edilmesinin de mutlak gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to make clinical evaluation of patients who come to the emergency department with injuries after snow sport trauma. Patients and Methods: In the study, patients who applied to Erciyes University Emergency Department between 01.11.2018-31.03.2019 with snow sports injuries were retrospectively analyzed. Patients were identified by scanning the hospital information management system and archive records. Patients' demographic characteristics, arrival complaints, sports equipment and protecting equipment, person's experience, type of skiing, injury mechanism and region, physical examination, vital signs, imaging and laboratory examinations, patient diagnosis, consultation status and outcome (hospitalization / discharge / surgery) were recorded in a pre-prepared form and then in electronic form. The statistical analyzes of the recorded data were made. Results: After snow sports traumas, the first application was made to our emergency department in December and the most frequent application was in February with a rate of 37.3% (n = 121). 1.06 patients applied daily and peaked in February with an average of 4.32 patients daily. The patients admitted to the emergency department with snow sports trauma, were 56.2% (n = 182) male and 43.8% (n = 142) were female and the mean age was 26.78 ± 10.83 (6-65). The percentage of the athletes, 91% (n = 295) were amateur, 9% (n = 29) were professional. Depending on the frequency of trauma of the athletes, ski, snowboard and sled were used. Patients most often admitted with falling then sprain and chrash. The patients were most frequently admitted with extremite traumas, followed by head, spine, chest and abdominal traumas. While x-ray was used in extremite traumas in patients, CT imaging was preferred in head, chest and abdominal traumas. The percentage of the patients who were consulted was 25.3% (n = 82). Surgery was needed for the 3.7% (n = 12) of the patients. Hospitalization was planned for 7% (n = 23) of the patients and 93% (n = 301) of the patients were discharged from the emergency department. Conclusion: Snow sports attract millions of people by increasing its popularity every year and pose a serious risk, from simple soft tissue injury to injuries of vital organ functions. We think that the multidisciplinary approach as well as attention to pre-hospital safety precautions are absolutely necessary.