Acil servise başvuran geriatrik adli olguların incelenmesi
Geriatric forensic application to emergency serviceinvestigation of cases
- Tez No: 641473
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Adli vakalar, geriatrik yaş, yaşlı nüfusu, Acil Servis, trafik kazaları, Forensic cases, geriatric age, elderly population, Emergency Department, traffic accidents
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Yaşlı nüfus oranı, dünya çapında hızla artmaktadır. Bununla orantılı, olarak yaşlı popülasyonda görülen adli vakaların sayıları da yükselmektedir. Bu çalışmanın amacı, Acil Servise başvuran geriatrik adli olguların demografik ve klinik özelliklerini incelemektir. Materyal ve Metod: Retrospektif nitelikteki bu çalışmada, 1 Ocak 2017 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı'na başvuran 65 yaş ve üzeri adli vakaların demografik ve klinik özelliklerine ilişkin bulgular analiz edildi. Bulgular: Toplam hasta sayısı 290 idi. Hastaların 169'u erkek (% 58.3), 121'i kadın (% 41.7) idi. Hastaların yaş ortalaması 72.53 ± 6.44 yıl olarak tespit edildi. En sık karşılaşılan mekanizmalar trafik kazaları (%61) ve düşmelerdi (% 14.1). En sık yaralanma bölgesi baş ve boyun idi (%51.7). Yumuşak doku yaralanmaları (%85.8) ve kırıklar (% 27.6) en sık klinik bulgular olarak tespit edildi. Vakaların %53.1'inin diğer bölümlerden konsültasyon ihtiyacı bulunmaktaydı ve hastaların % 62.4'ü acil servisten taburcu edildi. Hastaların 63'ünde (%21.7) yaşamı tehdit eden durum mevcuttu. Sonuç: Çalışmamızdaki geriatrik adli olgularda trafik kazaları ve düşmeler en yaygın mekanizma olarak tespit edilmiştir. Yaşlıların güvenliğine yönelik eğitim verilmesi ve gerekli ek yasal düzenlemelerin yapılması ile geriatrik yaş grubundaki adli vaka görülme oranları azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The elderly population is rapidly growing throughout the world. Proportionally, the rates of forensic cases seen in the elderly population are also increasing. The aim of this study is to examine the demographic and clinical features of geriatric forensic cases admitted to the Emergency Department. Method: In this retrospective study, the characteristics and clinical features of forensic cases 65 years and older, who applied to the Emergency Medicine Department of Erciyes University Medical School, between the dates of January 1, 2017- December 31, 2018, were analyzed. Results: A total 290 forensic geriatric cases with a mean age of 72.53 ± 6.44 were included in the study. The number of male cases was 169 (58.3%), the number of female cases was 121 (41.7). The most common incidents were traffic accidents (61%) and falls (14.1%). The most common injury site was the head and neck (51.7%). Soft tissue injuries (85.8%) and fractures (27.6%) were the most common clinic findings. The consultations from other departments were required for the 53.1% of cases and 62.4% were discharged from the Emergency Department. Sixty tree (21.7%) of the patients had a life-threatening condition. Conclussion: Traffic accidents and falls were the most common mechanisms in forensic geriatric patients in our study. Forensic cases in the geriatric age group can be reduced by providing education for the safety of the elderly and making the necessary additional legal arrangements.