Günümüz Kazak ailesinde yapısal göstergeler ve gelecek projeksiyonu (Türkistan ili örneği)
Structural indicators and future forecasts in modern Kazakh families (Turkestan region sample)
  1. Tez No: 641494
  2. Yazar: NURBOL BAIBAKHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Kazak Aile Yapısı, Sosyal Değişme, Ailenin Dönüşümü, Aile ve Evlilik İlişkileri, Family, Kazakh Family Structure, Social Change, The Transformation of Family, Family and Marriage Relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kazakistan toplumunun, onun sosyal yapısı ve sosyal kurumlarının dönüşümü, aile yaşamındaki değerler, normlar ve davranış biçimlerinde derin değişimlere yol açmaktadır. Aile kurumu, geleneksel modelden yeniye doğru ilerlerken, evrimin zor bir aşamasından geçmektedir. Bu süreçte, evlilik ve aile ilişkilerinin biçimleri, kadın ve erkeğin toplumdaki ve ailedeki rolleri ve statüleri, çocukların durumu, değer sistemleri değişmektedir. Bu araştırma, günümüz Kazak ailesinin yapısını, aile-evlilik ilişkileri ve aile hayatı ile ilgili değerler ve davranışları incelemeyi amaçlayan tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmada, Türkistan ili örneğinde, kazak ailelerinin yapısın tasvir eden hanehalkı özellikleri, evlilik, aile içi ilişkiler, akrabalık ilişkileri, çocuk ve diğer toplumsal konulardaki değer ve tutumlar ile aile sorunları hakkında veriler, nicel ve nitel araştırma yöntemleri ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel olmak üzere 2 ayrı veri toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri standartlaştırılmış soru formu ile, örnekleme giren 584 bireye yüz yüze anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler ise, 20 kişi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen araştırma bulguları ışıgında günümüz Kazak ailesinin durumu analiz edilmiş ve geleceği ile ilgili tahminler yapılmıştır. Aynı zamanda yapılan tespitler doğrultusunda bir takım öneriler sunulmıştır. Araştırmada Kazak ailesinin yapısı, başta sosyo-ekonomik değişimler olmak üzere günümüzün koşullarına uyum göstererek geleneksel özelliklerini korumaya devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Kazak ailesinin bugünkü halinin devletin ve sosyal kuruluşların desteğine ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The transformation of Kazakh society, its social structure and social institutions leads to profound changes in values, norms and behaviours in family life. The family institution is going through a difficult evolution phase as it moves from the traditional model to the modern one. In this process, the forms of marriage and family relations, the roles and status of women and men in society and the family, the situation of children and their value systems are also changing. This research is a descriptive study aiming to examine the structure of today's Kazakh family, family-marriage relations and values and behaviours related to family life. In this study, with the province of Turkistan's example, data about household characteristics, marriage, family relations, kinship relations, values and attitudes in children and other social issues, and family problems were tried to be revealed by quantitative and qualitative research methods. In the research, two separate kind of data were collected as quantitative and qualitative. The quantitative data of the study were collected with a standardized questionnaire from 584 individuals included in the sample using face-to-face questionnaire technique. Qualitative data, on the other hand, were obtained using a semi-structured interview method with 20 people. In the light of the obtained research findings, the current situation of the Kazakh family was analyzed and predictions were made about the future. At the same time, some suggestions were made in line with the findings. In this study, it was concluded that the structure of the Kazakh family continued to preserve its traditional characteristics by adapting to today's conditions, especially socio-economic changes. In addition, it was revealed that the present state of the Kazakh family needs the support of the State and social organizations.