Sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zaralarda idarenin sorumluluğunu azaltan veya ortadan kaldıran haller
Circumstances in which administrative responsibility is diminished or removed for demages arising from health services
- Tez No: 641498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdarenin Sorumluluğu, malpraktis, sağlık hizmetleri, komplikasyon, illiyet, mücbir sebep, müterafik kusur, Liability of Administration, malpractice, health services, complication, causality, force major cases, contributory negligence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sağlık hizmetlerinin sunulması sırasında meydana gelen zararlarda doğacak olan idarenin mali sorumluluğu, bazı hallerde azalmakta veya ortadan kalkmaktadır. İdarenin sorumluluğunu azaltan ve ortadan kaldıran bu halleri anlayabilmek ve ortaya koyabilmek için öncelikle idare hukukuna ait bazı temel kavramları açıklama zorunluluğu doğmuştur. Bu çalışmada, öncelikle ilk bölümde genel olarak idarenin sorumluluğu kavramı; kusurlu ve kusursuz sorumluluk halleri açıklanmış, 'sağlık hizmetleri' kavramının ne anlama geldiği ifade edilmiş, 'idarenin sağlık hizmetlerinden kaynaklanan sorumluluğu' hususu mevzuattaki görünümü ve doktrin görüşleri ile açıklanıp, yargı içtihatları ile somutlaştırılmaya çalışılmıştır. 'İdarenin sorumluluğu' ve 'idarenin sağlık hizmetlerinden kaynaklanan sorumluluğu' kavramlarının kapsamı belirlendikten ve yargı içtihatları doğrultusunda genel çerçevesi çizildikten sonra, çalışmanın ikinci ve esas bölümünde idarenin sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlarda sorumluluğunu azaltan veya ortadan kaldıran hallerin ne olduğu tasnif edilmiştir. Bu tasnif yapılırken sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlarda idarenin sorumluluğunu azaltan veya ortadan kaldıran hallerde öncelikle kusurlu ve kusursuz sorumluluk ayrımına gidilmiştir. Sonrasında, sağlık hizmetlerinde kusurlu ve kusursuz sorumluluk hallerinde idarenin sorumluluğunu azaltan veya ortadan kaldıran haller, öncelikle pozitif hukuktaki durumu ve doktrindeki algılanışları ile ifade edilmiş, sonrasında yargı kararları ışığında uygulamadaki mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The financial responsibility of the administration arisen from damages occurred during providing of health services is decreased or removed at some cases. Primarily, we have to explain some basic terms belong to administrative law to understand and set forth the cases decreasing and removing responsibility of administration. In this study, firstly the concept of responsibility of the administration in general; faulty responsibility and strict liability cases were explained; the meaning of term,“health services”was expresses; the matter,“responsibility of administration arisen from health services”was explained in legislation and was explained supporting with doctrine views and then it was tried to be concretized with the jurisprudences. After determining the scope of the terms“responsibility of administration”and“responsibility of administration arisen from health services”; general frame was drawn in the line with jurisprudence; the cases which decreasing or removing the responsibility of administration were tried to be classified in the second and the main chapter of the study. While performing this classification, first of all“faulty responsibility and strict liability”cases were discriminated at the cases which are decreasing or removing responsibility of administration arisen from health services. Then,“faulty responsibility and strict liability”cases decreasing or removing responsibility of administration arisen from health services were tried to be expressed primarily in the positive law and doctrine perceptions and then the current situation was tried to be explained and set forth under the light of judicial decisions.