Tahtacılar üzerine sosyolojik bir araştırma (Antalya ili örneği)
Sociological research on woodworking (The case of Antalya)
  1. Tez No: 641513
  2. Yazar: GAMZE ŞENYAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KOLUKIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tahtacılar, Kültür, Kimlik, Toplumsal Değişme, Mekân, Tahtacıs, Cultur, Identity, Communal Change, Place
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanlık tarihi boyunca toplumsal ilişkileri anlamada önemli hususlardan olan kültürel ve dini miras, günümüz modern dünyasında farklılaşan görünümleri ile karşımıza çıkmaktadır. Tez çalışmasında ele alınan Tahtacılar, taşıdıkları kültürel özellikler ile uzun yıllar ormanlarda tahtacılık işi yaptıktan sonra günümüzde yerleşik hayata geçerek yeni bir yaşam görünümüne sahip olmuştur. Çalışmanın amacı Tahtacıların günümüzde yaşayış biçimlerini, geleneklerini ve kültürlerini ne ölçüde gerçekleştirebildiklerini, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini ortaya çıkarmaktır. Bu temelden hareketle Antalya İlinde Tahtacı nüfusunu barındıran Elmalı Akçaeniş Köyü ve Manavgat Gültepe Mahallesi çalışma sahası olarak belirlenmiştir. Nitel araştırma deseniyle tasarlanan çalışmada, veriler 30 kişi ile gerçekleştirilen mülakatlar ve katılımcı gözlem tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Veriler kimlik, din, sosyal ilişkiler, ekonomik özellikler ve mekânsal bağlamda karşılaştırmalı bir şekilde yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Tahtacıların kapalı toplum yapısı özelliğini büyük ölçüde kaybettiği, toplumsal bağlarının zayıfladığı, sosyo-ekonomik koşulları ile birlikte gelenek, görenek ve yaşam biçimlerinin değiştiği bulgulanmıştır. Bireylerin kendilerini Tahtacı kimliği ile tanımlamalarına karşın modernleşmenin ve yerleşik yaşama geçmenin etkisi ile kültürel ve dini pratiklerini tam anlamıyla gerçekleştiremedikleri saptanmıştır. Bu anlamda tarihsel bir perspektiften hareketle incelenen çalışma sahasındaki Tahtacıların yeni görünümleri ve farklılaşmaların nedenleri sosyolojik olarak ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cultural and religious heritage, which has been important in understanding social relations throughout human history, appears with different appearances in today's modern world. On this basis, Tahtacıs, which is the subject of the study, has settled into a settled life and has a new lifestyle after long years of woodworking in forests with their cultural characteristics. The aim of the study is to reveal to what extent Tahtacıs can realize their lifestyles, traditions and cultures today, their problems and expectations. Based on this basis, Elmalı Akçaeniş Village and Manavgat Gültepe Neighborhood, which host the Tahtacı population of Antalya province, have been determined as working areas. In the study prepared with a qualitative research design, data were obtained through in-depth interviews with 30 people and interview technique. A comparative content analysis of the data obtained in terms of identity, religion, social relations, economic characteristics and spatial context was conducted. According to the results of the study, it was found that Tahtacıs lost their closed social structure to a great extent, their social ties were weakened, and their traditions, customs and lifestyles changed with their socio-economic conditions. Although individuals define themselves with Tahtacı identity, it has been determined that they cannot fully realize their cultural and religious practices with the effect of modernization and settled life. In this sense, the field of study is handled from a historical perspective in a comparative way and its new views and the reasons for differentiation have been put forward sociologically.