Turizm pazarlaması kapsamında dijitalleşme sürecinin turizm sektörü üzerindeki etkileri: Nitel bir araştırma
The effects of the digitalization process on the tourism sector within the scope of tourism marketing: A qualitative research
- Tez No: 641512
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Turizm, Dijital Pazarlama, Turizm Pazarlaması, Nitel Araştırma, Digitalization, Digital Tourism, Digital Marketing, Tourism Marketing, Qualitative Research
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Yaşanan küresel dijitalleşme süreci hemen hemen tüm sektörleri olumlu veya olumsuz etkilediği gibi turizm sektörünü de etkilemiştir. Bu bağlamda gelişen bilişim teknolojileri ile yaşanan dijitalleşme sürecinin, turizm sektöründeki etkilerinin anlaşılması ve geçmiş tarihler de göz önünde bulundurularak turizm sektörünün geleceğine ışık tutulması araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu çerçevede, dijitalleşmenin turizm sektörüne etkilerinin anlaşılabilmesi adına nitel araştırma yaklaşımı ile internet kaynakları üzerinden doküman taramaları ve turizm sektörü çalışan ve yöneticileri ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İç içe geçmiş tek durum deseninin kullanıldığı araştırmada, elde edilen dokümanlara ve görüşmelerin transkripsiyonu ile elden edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. Turizm sektörü, ürünü hizmet olan bir sektördür ve fiyat, dağıtım, tanıtım gibi pek çok unsur da turizm pazarlamasının birer parçalarıdır. Uygulanan analizler sonucunda elde edilen bulgular ile dijitalleşmenin turizm pazarlamasını oluşturan unsurlar üzerindeki etkilerinin anlaşılması amaçlanmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar ile turistik hizmetin temel yapısının değişmediği fakat dijital imkânlar kullanılarak yeni turistik hizmetlerin sunulabileceği ve dijital mecra ve teknolojilerin turizm pazarlamasında geleneksel mecra ve teknolojilere göre daha verimli şartlar sunabildiği, dünyada yaşanan dijitalleşme sürecinin değiştirdiği turist profillerine uygun hizmetlerin geliştirilmesi gerektiği görülmektedir. Bu bağlamda, varılan sonuçlar ışığında dijitalleşen dünyada tüm turizm paydaşlarının yararlanabileceği öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The global digitalization process affects almost all sectors positively or negatively, as well as affecting the tourism sector. In this context, it is the aim of the study to understand the effects of the digitalization process experienced with the developing information technologies in the tourism sector and to shed light on the future of the tourism sector by considering the past dates. In this framework, in order to understand the effects of digitalization on the tourism sector, qualitative research approach, document scans over internet resources and semi-structured in-depth interviews with the tourism sector employees and managers were conducted. In the research in which a single nested case study pattern was used, content analysis was applied to the data obtained through transcription of the documents and interviews. The tourism sector is a sector with a product service and many factors such as price, distribution and promotion are also part of tourism marketing. With the findings obtained as a result of the applied analysis, it is aimed to understand the effects of digitalization on the elements of tourism marketing. According to the results obtained as a result of the study, it is understood that the basic structure of tourist service has not changed, but new tourism services can be offered by using digital facilities and digital media and technologies can provide more efficient conditions in tourism marketing than traditional ones. Services suitable for tourist profiles changed by the digitalization process in the world with channels and technologies should be developed. In the context of the findings and results obtained, suggestions that all tourism stakeholders can benefit in the digitalized world are presented.