Yusuf Ziya Yörükân'ın dinler tarihi bilimdeki yeri
Yusuf Ziya Yörükan's place in the science of the history of religions
- Tez No: 270835
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Şamanizm, Bektaşilik, Tahtacılar, İslâm, Alevism, Shamanism, Bektashi, Tahtacilar, Islam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türk dinlerini ve mezheplerini sosyoloji ve kültür antropolojisi yönünden inceleyen?Yusuf Ziya Yörükân'ın Dinler Tarihi Bilimindeki Yeri?, çalışmamızın temelini oluşturmaktadır.Şamanizm ve Alevilik ilişkisi konusunda çalışmalar yapan ve bu konularda bir öncü olan Yusuf Ziya Yörükân'ın yaptığı çalışmalar sayesinde Tahtacılık, Kızılbaşlık itikadlarıyla Türk Şamanizmi arasında ilişki bulma yoluna girilmiştir. Tahtacılar hakkında mevcut olan en eski bilgiler Yusuf Ziya Yörükân'a aittir. Yaptığı saha araştırmalarıyla Alevilik ve Bektaşilik öğretilerini bilimsel bir yöntemle ilk defa ortaya çıkarmıştır. Türkiye'deki çeşitli Alevi cemaatleri üzerinde ciddi ve yerinde gözlemlere dayalı makaleleri ve eserleri bu konularda yıllar sonra ve de günümüzde ilmi çalışmalar yapanlara birer dayanak ve kaynak olmuştur.Yusuf Ziya Yörükân İslam düşüncesinin çok çeşitli alanlarıyla ilgilenmiştir. Bir hadisçi olmamasına rağmen hadisle ilgili birçok konuyu ele almış ve zamanın oryantalistlerine cevaplar vermiştir. Yine aynı şekilde Kelam, Türk Tarihi, Akaid, İslam Tarihi gibi alanlarda birçok çalışmalar yapmış ve eserler meydana getirmiştir. Bu eserler Türk Kültür Tarihinin aydınlatılmaya muhtaç birçok yönü hakkında yapılacak çalışma ve araştırmalara yardımcı olması bakımından büyük bir değer taşıdıkları ve alanlarında büyük bir boşluğu doldurdukları açıktır.
Özet (Çeviri)
?Yusuf Ziya Yörükan's Place in the Sciences of the History of Religions? which analyses Turkish religions and sects in terms of sociology and cultural anthropology is the basis of our study.Thanks to Yusuf Ziya Yörükan who is the leader on these subjects for his studies and who studied for the relationship between Shamanism and Alevism and tried to relate with Tahtacılık and Kızılbaşlık belief and Turkish Shamanism in broad. The oldest information about Tahtacılar belongs to Yusuf Ziya Yörükan. He lights the way for unknown sides of Alevism for the first time as a result of his field works. His serious and observational articles and works about several Alevi congregations in Turkey are the basis and the source for many studies on these scientific topics today and in the future.Yusuf Ziya Yörükan dealt also with several branches of Islamic conception. Although his profession is not on hadith, he handled many subjects on hadith and responded orientalists in that times. Similarly he studied and wrote books about Islamic theology, Turkish History, Akaid and history of Islam. It is clear that, these works are very valuable because they help studies on weak sides of Turkish Cultural History and they have filled in the gap on their branches.