Giritli göçmenlerin sosyolojik görünümü: Antalya ili örneği
Sociological view of Cretan immigrants: The case of Antalya province
- Tez No: 641527
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KOLUKIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Giritli, Göç, Göçmen, Kimlik, Antalya, Cretan, Migration, Immigrant, Identity, Antalya
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Toplumsal değişim ve dönüşüm sürecinde etken rol oynayan göç olgusu sosyoloji disiplini içerisinde önemli araştırma alanlardan birisi olmuştur. Birey veya topluluklar çeşitli nedenlerden dolayı içerisinde yaşadıkları coğrafi mekândan ayrılmak durumunda kalmışlardır. Söz konusu eylemin temelinde çeşitli nedenler yer almış ve buna istinaden göçün çok boyutlu bir olgu olmasına sebebiyet vermiştir. Bu durum göçün disiplinlerarası çalışmalara konu olmasında etkili olmuştur. Anadolu coğrafyasının tarihi de birçok göç olayına tanıklık etmiştir. Özellikle 19. yüzyılın sonlarından Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar gerçekleşen göçler Türkiye'nin toplumsal görünümünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Söz konusu göçlerden bir tanesi de Girit Adası'ndan Anadolu'ya gerçekleşen göçlerdir. Bu göçler özellikle batı ve güney kıyılarındaki yerleşim bölgelerinde yoğunluk göstermiştir. Göç edilen yerlerden birisi de Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Antalya ilidir. Antalya'nın demografik görünümünü önemli ölçüde belirleyen 1896-1912 yıllarında gerçekleşen Girit göçmenlerin iskânı ile göçmenler ve yerliler arasında gerilimler meydana gelmiştir. Bu süreç aynı zamanda Girit göçmen topluluğunun 120 yıllık bir zaman içerisinde Giritlilik kimliğini önemli ölçüde etkilemiş olup, göçmenlerin günümüzdeki kimlik algıları, gündelik yaşam pratikleri ve kültürel birikimlerin kuşaklararası aktarımına ve yansımasına da ışık tutmaktadır. Nitel araştırma deseni ile tasarlanan ve derinlemesine görüşme tekniği ile gerçekleştirilen bu çalışma, ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşak Girit göçmen topluluğunun göç sürecini anlamayı ve açıklamayı amaç edinmiştir. Bu bağlamda Antalya'da yaşayan Girit göçmenlerinin günümüz dünyasındaki yaşantıları, sosyo-kültürel kimlikleri ve sosyalizasyon sürecindeki yaşanılan bir takım problemler saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaç ile belirlenen Ahmediye Mahallesi ve Üçgen Mahallesi'nde toplamda 20 katılımcı ile kartopu örneklemi kullanılarak görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler nitel araştırma yapısına uygun olarak anlamacı yaklaşım ile analiz edilmiş, göç süreci ve göçmenlere yönelik bir takım anlatılar belirlenerek analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların beklentileri saptanıp çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration, which plays an active role in the process of social change and transformation, has been one of the important research fields within the discipline of sociology. Individuals or communities had to leave their geographical location for various reasons. Various reasons were at the root of the action in question and this led to the fact that migration is a multi-dimensional phenomenon. This situation has been effective in the subject of migration to interdisciplinary studies. The history of the Anatolian geography has also witnessed many migration events. Especially in the 19th until the establishment of the Republic of migration that took place last century has played a major role in the development of Turkey's social views. One of these migrations is migrations from Crete Island to Anatolia. These migrations were concentrated especially in the settlement areas on the west and south coasts. One of the migrated places is Antalya, which is located in the Mediterranean Region. Tensions occurred between immigrants and locals, with the settlement of the Cretan immigrants that took place in 1896-1912, which significantly determined the demographic appearance of Antalya. This process also significantly influenced the Cretan identity of the Cretan immigrant community over a 120-year period, and today's perceptions of immigrants' identity It also sheds light on the intergenerational transfer and reflection of everyday life practices and cultural accumulation. This study, which was designed with a qualitative research pattern and carried out with in-depth interview technique, aims to understand and explain the migration process of the second, third and fourth generation Cretan immigrant community. In this context, it was tried to identify the experiences, socio-cultural identities and social problems of the Cretan immigrants living in Antalya in today's world. In the Ahmediye District and Üçgen District determined for this purpose, a total of 20 participants were interviewed using the snowball sample. The data obtained were analyzed in accordance with the qualitative research structure with a meaningful approach, the migration process and some narratives about immigrants were determined and analyzed. According to the results of the research, the expectations of the participants were determined and solutions were offered.