Bir eğitim araştırma hastanesinde hemşirelerin adli psikiyatri hastalarına yönelik tutumları
Investigation of the attitudes of nurses working in a training and research hospital towards forensic psychiatry patients
- Tez No: 641563
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE BULUT UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adli Psikiyatri, Adli Psikiyatri Hemşireliği, Tutum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışma bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin adli psikiyatri hastalarına yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hemşireler (N = 450) oluşturmaktadır. Evreni bilinen örneklem yöntemi ile 328 hemşirenin katılım göstermesi ile araştırma tamamlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel desende yapılan araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgiler Veri Formu ve Adli Psikiyatri Hastalarına Yönelik Hemşire Tutum Ölçeği (APHHTÖ) ile elde edilmiştir. Çalışmanın istatistiksel analizi SPSS 22.0 versiyonu ile yapılmıştır. Normal dağılım gösteren değişkenler one sample t-testi ve one way ANOVA testi, normal dağılım göstermeyenler ise Mann-Whitney U testi ve Kruskall-Wallis testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin %57,9'u yataklı servislerde, %21,3'ü yoğun bakımda çalışmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 39,27 ± 8,39'dur, %77,4'ü evli, %94,8'i kadındır ve %61,9'u lisans mezunudur. Katılımcıların %95,1'i adli psikiyatri ile ilgili yasal düzenlemeleri bilmediklerini ifade etmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %77,7'si adli psikiyatri biriminde hemşirelerin yer alması gerektiğini ifade etmiştir. Katılımcıların %26,5'inin adli psikiyatri hastalarına bakım verdiği saptanmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin Adli Psikiyatri Hastalarına Yönelik Hemşire Tutum Ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 78.09±6.67 (min:62, max:108) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %48,8'i ise hiç bilgi almadığını ifade etmiştir. Sonuç: Bu çalışmada yaş ve cinsiyet değişkenleri ile Adli Psikiyatri Hastalarına Yönelik Tutum Ölçeği arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu, medeni durum değişkeni ile APHHTÖ arasındaki farkın ise oldukça önemli olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin adli psikiyatri hastalarına yönelik tutumlarının orta düzeyde olumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Attitudes of Nurses Working in a Training and Research Hospital towards Forensic Psychiatric Patients Objective: This study aimed to determine the attitudes of nurses working in a training and research hospital towards forensic psychiatric patients. Method: The study population consisted of nurses (N= 450) working in a training and research hospital. The study was conducted with 328 nurses chosen from the population. The data of this descriptive and cross-sectional study was collected using the Descriptive Characteristics Data Form and the Nurse's Attitude towards Forensic Psychiatric Patients Scale (NAFPPS). The statistical analysis of the study was completed with SPSS version 22.0. One-sample t-test and one-way ANOVA test were used for the variables with a normal distribution and Mann-Whitney U test and Kruskall-Wallis test were used for those which did not show a normal distribution. Results: The nurses who participated in the study work in inpatient services (57.9%) and in the intensive care unit (21.3%). The mean age of the nurses was 39.27 ± 8.39, 77.4% of them were married, 94.8% were females, and 61.9% had bachelor's degree. Among the participants, 95.1% stated that they did not know the legal regulations related to forensic psychiatry. Furthermore, 77.7% of the participants said nurses should take place in the forensic psychiatry unit. It was determined that 26.5% of the participants gave care to forensic psychiatric patients. The total mean score of the nurses who participated in the study from the Nurse's Attitude towards Forensic Psychiatric Patients Scale was 78.09 ± 6.67 (min: 62, max: 108). However, 48.8% of the participants stated that they did not receive any information.