Sağlık yöneticilerinin ve çalışanlarının stratejik yönetim araçlarını kullanım ve farkındalık düzeylerini incelemeye ilişkin bir araştırma
A study on examining health managers and employees strategic management tools usage and awareness levels
  1. Tez No: 641678
  2. Yazar: HATİCENUR TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEROL KARALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Stratejik Yönetim Araçları, Sağlık Çalışanları, Strategy, Strategic Management, Strategic Management Tools, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı devlet ve özel hastaneler ile üniversite hastanelerinin yöneticilerinin ve çalışanlarının stratejik yönetim araçları hakkındaki farkındalıklarını, bu araçları ne ölçüde kullandıklarını ve kullanımdan doğan memnuniyeti belirlemek ile idari yöneticiler ve idari personel arasında stratejik yönetim araçlarına vakıf olma hususundaki ayrımları tespit etmektir. Bu araştırmada, sağlık yöneticilerinin ve çalışanlarının stratejik yönetim tekniklerine ilişkin farkındalık ve kullanım düzeylerini ölçmeye yönelik veri toplama aracı olarak anket formu ve mülakat formu kullanılmıştır. Ankete toplam 89 kişi, mülakata ise 8 kişi katılım göstermiştir. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarından stratejik yönetim araçları hakkında en fazla bilgi sahibi olunan ve en fazla kullanılan stratejik yönetim araçlarının“misyon ve vizyon ifadeleri”,“sosyal medya programları ve internet”,“toplam kalite yönetimi”ve“stratejik planlama”olduğu tespit edilmiştir. Yapılan mülakatlar sonucunda hastane yöneticilerinden bir kısmının bildiğini ifade ettiği stratejik yönetim araçlarını doğru bir şekilde tanımlayamadığı belirlenmiştir. Çalışmaya göre hastane yöneticilerinin, idari personel olarak görev yapan sağlık çalışanlarına göre gerek stratejik yönetim araçlarına ilişkin bilgi düzeylerinin, gerekse bu araçların son 5 yılda kullanım düzeylerinin daha yüksek seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının stratejik yönetim araçlarının kullanımından doğan memnuniyetlerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the awareness of the managers and employees of public and private hospitals and university hospitals about strategic management tools, to what extent they use these tools and to determine the satisfaction arising from use, and to identify the differences between administrative managers and administrative staff in terms of knowing about strategic management tools. In this study, a questionnaire and interview form were used as data collection tools to measure the awareness and use levels of healthcare managers and employees on strategic management techniques. A total of 89 people participated in the survey and 8 people participated in the interview. It has been determined that among the healthcare professionals participating in the study, the most widely used strategic management tools are“mission and vision statements”,“social media programs and the internet”,“total quality management”and“strategic planning”. As a result of the interviews, it was determined that some of the hospital managers did not correctly define the strategic management tools that they stated they knew. According to the study, it was concluded that the knowledge levels of the hospital managers regarding strategic management tools and the level of use of these tools in the last 5 years were higher than the healthcare professionals working as administrative personnel. In addition, it was determined that the satisfaction of the healthcare professionals who participated in the study arising from the use of strategic management tools was high.