Türkiye kırsalında yaşayan telemental tıp yöntemi ile takip edilen psikiyatri hastalarının bir yıllık takip sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of one-year folow-up of chronic psyhiatric patiens living in rural Turkey by telemental medicine method
  1. Tez No: 641789
  2. Yazar: EMRE YALÇİNTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, kronik psikiyatrik hastalıkların yönetimi, teletıp, Family medicine, chronic psychiatric diseases, telemedicine, Telemental medicine, işlevsellik, functionality, DSM-5
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, teletıp yönteminin kronik psikiyatrik hastalığı bulunan hastalar üzerinde kullanımının mümkün olduğunun gösterilmesi planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Temmuz 2017-Temmuz 2018 tarihleri arasında Bursa ili Büyükorhan ilçesi kırsalında yaşayan kronik psikiyatrik hastalığı bulunan hastaların katılımıyla yapıldı. Hastalar ilk izlemde psikiyatri uzmanı eşliğinde ikametgâhlarında ziyaret edildi. Çalışmanın devamında üç aylık periyotlar ile hastalar, aile hekiminin gezici hizmet saatlerinde video ve sesli iletişime izin veren aygıtlar yardımı ile hazır bulunan psikiyatri uzmanına konsülte edilerek takip edildi. Çalışmaya katılan hastalardan alınan bilgiler doğrultusunda toplum ruh sağlığı merkezlerince kullanılan hasta bilgi formu dolduruldu. Mini mental test uygulandı. Takipler sırasında her üç aylık izlemde risk değerlendirme formu ve yönetim planı, pozitif belirtileri değerlendirme ölçeği, negatif belirtileri değerlendirme ölçeği, şizofreni tanılı hastalarda Calgary şizofrenide depresyon ölçeği, iki uçlu duygu durum bozukluğu olan hastalarda Young mani derecelendirme ölçeği, Sheehan yeti yitimi ölçeği, Klinik global izlenim ölçeği, şizofreni dışı hastalarda Hamilton depresyon değerlendirme ölçeği, genel psikopatoloji ölçeği dolduruldu. Bulgular: Kronik psikiyatrik hastalığı bulunan hastaların tamamına yakını düzenli hekim kontrolü ve tedaviye uyumu olmayan hastalar olduğu belirlendi. Bu takip ve tedaviden yoksun hastaların işlevselliklerinin ileri derecede düşük olduğu tespit edildi. Hastaların büyük bölümünün uygun olmayan tedavileri kullandığı tespit edildi. Hastaların yatarak tedavi ihtiyacı olmasına rağmen bunun gerçekleşmediği saptandı. Teletıp yöntemi ile takip edilen hastaların düzenli kontrollerinin gerçekleşmesi ile tedavi uyumlarının iyileştiği. Bunun neticesinde işlevsellik skorlarının yükseldiği tespit edilmiştir. Psikiyatri hastalarının düzenli hekim kontrolünün önündeki engellerin tamamının teletıp yöntemi ile aşıldığı görülmüştür. Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma ülkemizdeki teletıp yöntemi ile psikiyatrik hastalar üzerinde yapılan ilk çalışmadır. Çalışma sonuçları psikiyatrik hastaların düzenli takiplerinin kendileri ve sosyal ilişki içinde bulunduğu kişilerin hayatlarını olumlu yönde etkilemektedir. Bu hastalıkların tedavisi ile planlanan işlevselliğin geliştirilmesi ve korunması hedefleri teletıp yöntemi ile mümkün olmaktadır. Teletıp yöntemi pek çok alanda uygulamaya hazır olması ile birlikte özellikle hastalıkların doğası gereği psikiyatrik hastalıklar üzerinde hızla kullanıma girmesi uygundur. Yakın gelecekte teletıp devletler açısından zaruri bir yöntem olarak yerini alacak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to show that tele-medicie technique is useful to manage chronic psychiatric diseases. Methods: This study was conducted between July 2017 and July 2018 with the participation of patients with chronic psychiatric disease living in the rural of Büyükorhan district of Bursa. During the first follow-up, the patients were visited at their residence with a psychiatrist. In the continuation of the study, the patients were followed up by consultation with the psychiatrist who was present with the help of devices that allow video and voice communication during the mobile service hours of the family physician in three-month periods. In accordance with the information received from the patients participating in the study, the patient information form used by the community mental health centers was filled. Mini mental test was applied. Risk assessment form and management plan, positive symptoms assessment scale, negative symptoms assessment scale, Calgary patients with schizophrenia, depression scale in patients with schizophrenia, Young mania rating scale, Sheehan disability scale, Clinical global during follow-ups Impression scale, Hamilton depression assessment scale in non-schizophrenia patients, general psychopathology scale were filled. Results: Almost all of the patients with chronic psychiatric disease were determined to have regular physician control and non-compliance with treatment. It was found that the functionality of patients lacking this follow-up and treatment was extremely low. It was determined that the majority of patients used inappropriate treatments. It was found that this did not happen even though the patients needed inpatient treatment. Patients who were followed up with telemedicine method improved their treatment compliance with regular checks. As a result, it was found that functionality scores increased. It has been observed that all the obstacles in front of regular physician control of psychiatric patients are overcome by telemedicine method. Conclusions: As far as we know, this study is the first study on psychiatric patients using telemedicine method in our country. The results of the study positively affect the regular follow-up of psychiatric patients and the lives of those with whom they have social relationships. The objectives of developing and protecting the planned functionality with the treatment of these diseases are possible by telemedicine method. Although the telemedicine method is ready to be used in many areas, it is suitable to be used rapidly on psychiatric diseases, especially due to the nature of the diseases. It seems to take its place as an essential method for telemedicine states in the near future.