Petrol gelirlerinin ekonomik büyüme'ye etkisi: Irak ekonomisi üzerine ampirik bir çalışma
Impact of oil revenues on economic growth: An emprical study on the Iraqi economy
- Tez No: 641799
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT MASCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Petrol, petrol gelirleri, ekonomik büyüme, granger nedensellik, Oil, oil revenues, economic growth, granger causality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Petrol, yenilenemez bir enerji kaynağı ve insan yaşamı için önemli bir hammaddedir. Çünkü petrol elektrik, güç, ısınma, sanayi ve taşımacılıkta kullanılmaktadır. Avantajlı olan bazı ülkeler bu büyük ticari değere coğrafi konum yönüyle sahip bulunmaktadır. Yurtdışı gelirleri petrol ihracatına dayanan ülkelerde ekonomik büyümenin kaynağı büyük ölçüde petrol gelirleridir. Petrol gelirlerinde meydana gelen dalgalanmalar ekonomik büyümeyi de etkilemektedir. Bu çalışmada, Irak'ın ham petrol gelirlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi ampirik olarak analiz edilmiştir. Çalışmada 1990-2018 yıllarına ait veri setleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan değişkenler reel ham petrol ihracat gelirleri ve büyümeyi temsil eden reel gayrı safi yurtiçi hâsıladır. Önce eşbütünleşme testi yapılmış ancak değişkenler arasına eşbütünleşme saptanamamıştır. Daha sonra Granger nedensellik analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda reel petrol ihracat gelirlerinden reel gayrısafi yurtiçi hasılaya doğru nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Daha sonra varyans ayrıştırması analizi ve etki tepki fonksiyonları yardımıyla değişkenler arasındaki ilişkini boyutları saptanmıştır. Çalışmanın sonunda bazı somut politika önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Oil is an unrenewable energy source and an important raw material for human life. Because oil is used in electricity, power, heating, industry and transportation. Some advantageous countries possess this large commercial value in terms of geographical location. Oil revenues are the source of economic growth in countries whose foreign income is based on oil exports. Fluctuations in oil revenues also affect economic growth. In this study, the effect of Iraq's crude oil revenues on economic growth is analyzed empirically. Data sets belonging to the years 1990-2018 were used in the study. The variables used in the study are real crude oil export revenues and real gross domestic product representing growth. Cointegration test was performed first, but cointegration between variables was not detected. Then Granger causality analysis was performed. As a result of the analysis, the causality relationship from real oil export revenues to real gross domestic product was found. Then, with the help of analysis of variance decomposition and impulse response functions, the dimensions of the relationship between variables were determined. At the end of the study, some concrete policy recommendations are given.