Classifying foreign fighters: The case of YPG
Yabancı savaşçıları sınıflandırmak: YPG örneği
- Tez No: 641949
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: YPG, yabancı savaşçı, sınıflandırma, YPG, foreign fighters, classification
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yabancı savaşçılar, son yıllarda hem medya hem de akademinin ilgisini çekmekte ve konu hakkında çeşitli çalışmalar yayımlanmaktadır. David Malet'in yabancı savaşçı sınıflandırması onların motivasyonlarını anlayabilmek açısından özel bir öneme sahiptir. Bu tez, David Malet'sin sınıflandırmasına dayanmakta ve YPG'nin yabancı savaşçıların örgüte katılma amaçları ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için onlar hakkında yeni bir sınıflandırma ortaya koymayı hedeflemektedir. Çeşitli yabancı savaşçıların söylemleri, söylem analizi kullanılarak incelenmiş ve YPG'li yabancı savaşçıların siyasi hedeflerini anlama amacıyla yeni tipolojiler oluşturulmuştur. Bu yeni sınıflandırma, YPG'li yabancı savaşçıları üç farklı kategoriye ayırmaktadır. Maceracı Batılılar genellikle Batılı ülkelerden gelen ve Daeş'e karşı savaşmak için YPG'ye katılan kişilerden veya sadece macera arayanlardan oluşmaktadır. Sosyalist ve komünist devrimciler, ikinci tipolojiyi, yani solcu devrimcileri temsil etmektedir. Üçüncü ve sonuncu tipoloji olan Kürt milliyetçileri ise asıl olarak milliyetçi saiklerle hareket eden ve Suriyeli olmayan Kürt savaşçılardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign fighter phenomenon has drawn the attention of both media and scholars in recent years, with numerous studies have been published on the issue. David Malet's classification of foreign fighters is particularly important to understand their motivations further. This thesis is based on the classification of David Malet and it aims to propose a new classification of foreign YPG fighters to gain a deeper understanding on their motives for joining the organization. Narratives of different foreign YPG fighters examined using the discourse analysis method and new typologies are created to explain the political goals of foreign YPG fighters. This new classification puts foreign YPG fighters in three different categories: the first typology, adventurous Westerners consists of people who mainly came from Western countries and join the YPG to fight against Daesh or people who just seek adventure. Socialist and communist revolutionaries from various countries represent the second typology, radical leftist revolutionaries. The third and the last typology, Kurdish nationalists are the non-Syrian Kurdish YPG fighters who were motivated by kinship more than anything else.