Artırılmış gerçeklik uygulamalarının sosyal bilgiler dersinde akademik başarı ve ders tutumlarına etkisi
The effect of augmented reality applications on academic success and course attitudes in social studies
  1. Tez No: 641954
  2. Yazar: FATMA BÜŞRA AZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Sosyal Bilgiler, Başarı, Tutum, Augmented Reality, Social Studies, Success, Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Teknoloji gelişip değiştikçe, gerçeği yakına taşımak sanallıktan uzaklaşma eğilimini ortaya çıkarmaktadır. Bu uzaklaşma sonucunda da gerçek diye adlandırdığımız kavram soyutluktan somutluğa uzanmakta ve bizi artırılmış gerçeklik uygulamaları ile tanıştırmaktadır. Artırılmış gerçeklik teknolojisi var olan nesneleri 3 boyutlu hale getirdiği için eğitimcilerin dikkatini çekmiş ve eğitim alanında kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal bilimler gibi soyut düşünme gerektiren derslerde konuların anlaşılabilirliğini artırmanın artırılmış gerçeklik uygulamaları ile daha verimli hale geleceği düşünülmektedir. Oldukça popüler olan bu teknoloji sayesinde insanlar gerçekte gördükleri nesne veya durumlardan çok daha fazlasını görebilme deneyimi yaşamaktadırlar. Bu araştırmada karma (nicel ve nitel yöntem birlikte) yöntem kullanılmıştır. Nicel yöntemde yarı deneysel yöntem olarak ön-test son-test kontrol grubu vardır. Araştırmadaki katılımcılar toplamda 60 kişi ve İstanbul ilinde öğrenim görmekte olan 5. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmada gruplardan biri deney, diğeri kontrol grubu olarak adlandırılmıştır. Deney grubundaki öğrencilere sosyal bilgiler dersinde volkanik olaylar ile ilgili ünite kazanımı artırılmış gerçeklik uygulaması ile verilmeye çalışılmıştır. Artırılmış gerçeklik uygulaması olarak basit ve sade bir aplikasyon olan Quiver Education tercih edilmiştir. Kontrol grubunda ise mevcut ders kitabı ve akıllı tahtalar kullanılarak düz anlatım yoluyla öğretime gidilmiştir. Uygulama öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin başarılarını değerlendirmek için sosyal bilgiler dersi başarı testi ve derse karşı olan tutumlarını değerlendirebilmek için sosyal bilgiler dersi tutum ölçeği uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilerden 5 tanesi ile uygulama sonunda yarı yapılandırılmış görüşme formuyla görüşmeler yapılmıştır. Uygulama sonucu yapılan analizlerde artırılmış gerçeklik teknolojisi ile öğrenim gören çocukların başarı düzeyleri ile akıllı tahta ve mevcut ders kitabıyla öğrenim gören çocukların başarı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Çalışmada grupla öğrenme tekniği kullanıldığı için öğrencilerin bireysel hızda ilerleyememeleri başarı artışına engel olmuş olabilir. Deney ve kontrol gruplarının son-test sosyal bilgiler dersi tutum ölçeği sonuçlarına göre deney grubu öğrencilerinin puanları kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir artış göstermiştir. Öğrenciler; yapılan görüşmelerde de artırılmış gerçeklik uygulamasını çok sevdiklerini ve diğer derslerde de olmasını istediklerini ifade etmişlerdir. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin diğer derslere de yerleştirilmesinin eğitim için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As technology evolves and changes, moving the reality closer reveals a tendency to move away from virtuality. As a result of this divergence, the concept we call reality extends from an abstract concept to concrete and introduces us to augmented reality practices. The augmented reality technology has attracted the attention of educators as it renders existing objects in 3D and has started to be used in the field of education. It is thought that increasing the comprehensibility of subjects in courses requiring abstract thinking such as science and social sciences will become more efficient with augmented reality applications. Thanks to this very popular technology, people have the experience of seeing much more than the objects or situations they actually see. In this research, mixed (quantitative and qualitative method) method is used. In the quantitative method, there is a pretest-posttest control group as a semi-experimental method. The participants in the research consist of 60 students in total and 5th grade students studying in Istanbul. In the study, one of the groups is called as the experiment and the other is called as the control group. In the social studies lesson, the unit acquisition related to volcanic events is tried to be taught to the students in the experimental group with augmented reality application. Quiver Education, which is a simple and simple application, is preferred as augmented reality application. In the control group, teaching is applied by using the current textbook and smart boards through direct intstruction method. In order to evaluate the success of students in the experimental and control groups before and after the application, social studies course achievement test and social studies course attitude scale are used to evaluate their attitudes towards the course. Interviews are made with 5 of the students in the experimental group with the semi-structured interview form at the end of the application. In the analysis made as a result of the application, no significant difference was observed between the achievement levels of the children studying with augmented reality technology and the achievement levels of the children studying with the smart board and the current textbook. Since group learning technique was used in the study, students' failure to progress at an individual pace may have prevented an increase in success. According to the post-test social studies course attitude scale results of the experimental and control groups, the scores of the experimental group students showed a significant increase compared to the control group. Also students stated that they liked the augmented reality application in the interviews and they wanted it to be in other lessons. It is thought that it will be beneficial for education to put the augmented reality technology in other courses.