Artırılmış gerçeklik uygulamalarının ilkokul öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına ve motivasyonlarına etkisi
The effect of augmented reality applications on social course academic achievements, attitudes, and motivations of primary school students
- Tez No: 740538
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT DİLEKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, artırılmış gerçeklik, başarı, tutum, motivasyon, ilkokul, Social studies, augmented reality, achievement, attitude, motivation, primary school
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler dersi Kültür ve Miras öğrenme alanında artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla gerçekleştirilen öğretimin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersi akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına ve motivasyonlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yaklaşımlarından yarı deneysel yönteme göre ön-test ve son-test uygulamalarına dayalı olarak yürütülmüştür. Çalışma grubu Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ilkokulda öğrenim gören 70 kişilik 4. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada veriler Sosyal Bilgiler Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Sosyal Bilgiler Dersi Motivasyon Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi ile toplanmıştır. Araştırmada Artge Kids Yayınevi (4boyut Yayın) tarafından geliştirilmiş olan“Atatürk 4D”AG kartları ve araştırmacı tarafından geliştirilen AG uygulamaları kullanılmıştır. Yapılan uygulamaların etkisini incelemek amacıyla gruplar arası analiz için bağımsız örneklemler için t test kullanılırken grup içi analizlerde ise bağımlı örneklemler için t test kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda uygulama öncesi akademik başarı testi ön-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken uygulama sonrası son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Derse yönelik tutum değişkeni ile ilgili analizler sonucunda grupların derse yönelik tutumlarına ilişkin ön-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Uygulamalar sonrasında yapılan son-test tutum puan ortalamalarında da anlamlı bir farklılık meydana gelmemiştir. Öğrencilerin derse karşı motivasyonlarını incelemek için yapılan analizlerin sonuçlarına bakıldığında motivasyon ölçeği ön-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken uygulama sonrası son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuçlar: Sosyal Bilgiler dersinde artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla gerçekleştirilen öğretim öğrencilerin akademik başarılarında, derse yönelik tutum ve motivasyonlarında değişiklikler meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the effect of teaching with augmented reality applications on the subject of Culture and Heritage in Social Studies course on the academic achievement, attitudes, and motivations of primary school 4th-grade students. Method: The research was carried out based on pre-test and post-test applications according to the quasi-experimental method, one of the quantitative research approaches. The study group consists of 70 fourth-grade students studying in a primary school affiliated to Provincial Directorate of National Education of Gaziantep. The data in the research were collected by Attitude Scale Towards Social Studies Course, Social Studies Course Motivation Scale and academic achievement test developed by the researcher. AR cards called“Ataturk4D”developed by Artge Kids Publishing (4Boyut Publication) and AR applications developed by the researcher were used in this research. To examine the effect of the applications, t-test was used for independent samples for analysis between groups. In contrast, t-test was used for dependent samples in the in-group analysis. Findings: As a result of the analysis, there was no significant difference between the pre-test mean scores of the academic achievement test before the application, but a significant difference was found between the mean scores of the post-test after the application. As a result of the analyzes related to the variable of attitude towards the course, there is no significant difference between the pre-test score averages of the groups' attitudes towards the course. There was no significant difference in the post-test attitude score averages after the applications as well. When the results of the analyzes made to examine the motivation of the students towards the lesson were discussed, there was no significant difference between the motivation scale pretest mean scores. Still, a significant difference was found between the post-test mean scores after the application. Conclusions: Teaching with augmented reality applications in the Social Studies course has brought about changes in the students' academic achievement, attitudes and motivations.