Ergenlerin çevrimiçi oyun bağımlılığı ve başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between online gaming addiction and coping strategies of adolescents'
- Tez No: 641971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi oyun bağımlılığı, başa çıkma stratejileri, ergen, Online gaming addiction, coping strategies, adolescent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlerin çevrimiçi oyun bağımlılığı ve başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubu 2019 – 2020 eğitim öğretim yılında Hatay ili Dörtyol ilçesindeki resmi ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Çalışma grubu, 800 gönüllü öğrenci arasından ölçekte yer alan 'Çevrimiçi oyun oynuyor musunuz?' maddesine evet cevabını veren 170 erkek, 161 kız olmak üzere toplamda 331 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, öğrencilerin demografik özelliklerinin belirlenmesi için Kişisel Bilgi Formu, çevrimiçi oyun bağımlılığı düzeylerinin belirlenmesi için Çevrimiçi Oyun Bağımlılığı Ölçeği ve başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi için Ergenler için Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi için Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; ergenlerin çevrimiçi oyun bağımlılığı toplam puanı cinsiyet, çevrimiçi oyun üzerinden arkadaş edinme, haftalık çevrimiçi oyun oynama saati değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Ayrıca ergenlerin kullandıkları başa çıkma stratejileri cinsiyet, çevrimiçi oyun üzerinden arkadaş edinme değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşırken; haftalık çevrimiçi oyun oynama saatlerine göre bir farklılaşma göstermemektedir. Ek olarak, çevrimiçi oyun bağımlılığı toplam puanı ile kaçınan başa çıkma ve olumsuz başa çıkma stratejileri arasında pozitif yönde güçlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ancak çevrimiçi oyun bağımlılığı toplam puanı ile aktif başa çıkma stratejisi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Çevrimiçi oyun bağımlılığının yordanmasına ilişkin Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi sonuçlarına göre ise, kaçınan başa çıkma ve olumsuz başa çıkma stratejileri çevrimiçi oyun bağımlılığındaki toplam varyansın %6'sını yordamaktadır. Bulgular alan yazındaki bilgiler doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between online gaming addiction and coping strategies of adolescents. The model of the research is relational screening. The sample of the study consists of adolescents attending official high schools from in Dörtyol district of Hatay province in 2019-2020 academic year. Total of 331 participants, 161 female and 170 male who answered yes to the item“Do you play online game?”among 800 volunteer students. In the research, Personal Information Form was used to determine the demographic characteristics of the students, the Online Game Addiction Scale to determine the levels of online game addiction and the Coping Strategies Scale for Adolescents to determine the coping strategies. İndependent Sample T Test, One Way Variance Analysis (ANOVA), Pearson Correlation Analysis, Multiple Linear Regression Analysis were used to analyze the data obtained in the study. The findings of the study are; the total score of adolescents' online game addiction differs significantly according to gender, online friendship, weekly online game hours. In addition, while the coping strategies used by adolescents differ significantly according to gender and online friending variables; does not differ from weekly online game hours. In addition, a positive correlation was found between online game addiction total score and avoided coping and negative coping strategies. However, no significant correlation was found between the total score of online game addiction and the active coping strategy. According to the results of multiple linear regression analysis on predicting online game addiction, avoided coping and negative coping strategies predict 6% of the total variance in online game addiction. The findings were discussed in accordance with the information in the literature and some suggestions were made.