Nuran Turan'ın hikâyelerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysis of Nuran Turan's stories in terms of values education
  1. Tez No: 641970
  2. Yazar: HEDİYE İNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Nuran Turan, Değerler eğitimi, değer, hikâye, Nuran Turan, Values education, value, story
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nuran Turan'ın Ekim 2018 tarihinde yayımlanan Türkçe Tema Hikâyeleri'ni değerler eğitimi açısından incelemek ve Turan'ın çocuk edebiyatındaki önemini göstermektir. Araştırmada, Turan tarafından tasnif edilmiş Türkçe Tema Hikâyeleri içinde yer alan on kitaptan yararlanılmıştır. Çalışmada bu eserler, 2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan 18 değer ve bu tasnifte yer almayan diğer değerler de dikkate alınarak incelenmiştir. İncelenen bu eserlerdeki iletilerde değerlerin nasıl ele alındığı ve ne sıklıkla işlendiği tespit edilmiş ve değerler eğitiminde nasıl kullanılacağı üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Tez, beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yöntem kısmı yer almaktadır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma seçilen tüm evreni kapsamaktadır. Bunun için örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Tezin ikinci bölümünde ise kuramsal çerçeve yer almaktadır. Bu bölümde; değer kavramı, değerlerin özellikleri, değerlerin önemi ve işlevleri, değerler eğitimi, değerlerin öğretimi ve değer eğitimi yaklaşımları ve edebî eserle değer öğretimi konularından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, Nuran Turan'ın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri anlatılarak yazarın çocuk edebiyatındaki yeri tespit edilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde, Nuran Turan'ın incelemeye tabii tutulan on eserindeki iletiler yirmi değer başlığında tasnif edilerek incelenmiş ve değerlerin eserlerde ne sıklıkla yer aldığı analiz edilmiştir. Beşinci bölümde ise çalışma sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda sonuç ve önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca tezde faydalanılan tüm kaynaklar, kaynakçada gösterilmiştir. Yazarla yapılan röportaj ve yazar ile iletişim sonucu yer alan fotoğraflar ekler kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze Türkçe Tema Hikâyeleri puplished by Nuran Turan in 2018 October trough the perspective of values education and to point out her importance on children's literatüre. In this study ten books within Türkçe Tema Hikâyeleri graded by Turan, are practiced on. These Works are studied not only by the perspective of eighteen values that are in Social Studies Curriculum of 2018 but also other values that don't include this classification the frequency the approach and the way of using the messages that are studied in these works are determined. The thesis has fivecparts. The procedure takes parts at first. The document rewiew which is one of the way of qualitative researches is used in this study. The study includes the whole selected universe. For this, sampling is not used. Speculative frames takes place in the second part. The value concept, the qualities the importance, the functions of values, values education, teaching values by literary work are studied. In the third part Nuran turan is located in the children's literature by telling her life her literary pesonality and works. In the fourth part the messages that are studied on the ten Works of Nuran Turan are clssified in ten value titles and the frequency of vakues are analysed. In the fifty part the results and suggestion are proposed by the light of evidences. Also the recourses that are used in thesis are indicated in reference. The interview with the writer and photos related with conversations take part in appendix.