Öğretmenlerin dijital ve dijital olmayan materyalleri seçim ve kullanım kriterlerinin incelenmesi
Examining the selection and use criteria of digital and non-digital materials of teachers
  1. Tez No: 642002
  2. Yazar: KAMİLE KÖDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NACİ ÇOKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Materyal, Dijital Olmayan Materyal, Öğretim Materyalleri, Digital Material, Non-Digital Material, Teaching Materials
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bir süreç olarak kabul edebileceğimiz eğitim içerisinde öğrencilere öğretim anlamında hedeflenen şekilde bilgi aktarımı yapılmaya çalışılmaktadır. Bu bilgiler uzman görüşler tarafından bir plan çerçevesinde düzenlenmekte ve her öğretmen bu plan dahilinde öğreteceği konuyu ilerletmektedir. Planla belirlenen bu içeriklerin aktarımını en güzel ve en etkin şekilde yapmak ise öğretmene kalmış en önemli görevlerden bir tanesi olmaktadır. Ders içeriklerini öğrenciye aktarırken hedeflere yaklaşabilmek ve kalıcılığı sağlayabilmek için çeşitli öğretim materyalleri geliştirilmektedir. Çağın ilerlemesinin bir etkisi olarak bu öğretim materyalleri de zaman içerisinde değişim ve gelişim göstermektedir. Çağın en büyük değişimleri yaşadığı teknoloji de insanlığın bütün yaşamına dokunduğu gibi eğitim öğretim süreci içerisinde kendisini göstermektedir. Çocukların ilgi ve istekleri yaşamlarının bir parçası olan teknolojiye ve teknolojik faaliyetlere karşı artmaktadır. Buna yönelik yeni teknoloji tabanlı öğretim materyalleri geliştirilmektedir. Öğrencinin teknolojiye ilgisinin artmasının yanında öğretmenlerin de bu gelişmeleri takip etmeleri ve öğrencilerin bu durumlarını göz önünde bulundurmaları istenmektedir. Bu yönden dijital materyallere dersleri içerisinde yer vermeleri önem arz etmektedir. Ancak bunun yanında grup çalışmalarını desteklemesi, yaparak yaşayarak öğrenmeye katkı gibi birçok özelliği de dijital olmayan materyallerin barındırdığı yapılan çalışmalar sonucunda görülmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile Konya ili içerisinde yer alan Faik Altıoklar İlkokulu ve İhsan Özkaşıkçı İlkokulu'nda görev yapan sınıf öğretmenlerinin, eğitim öğretim süreci içerisinde dijital veya dijital olmayan materyalleri seçim ve kullanım kriterleri öğrenilip daha önceki akademik çalışmalar da incelenerek yorumlanması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda bütün dersleri kapsayan bir görev alanı olan sınıf öğretmenlerinin yarı yapılandırılmış görüşme formu ile açık uçlu sorular yöneltilerek görüşleri alınmış ve verilen cevaplar ortak paydalarda birleşen başlıklar halinde tablo haline getirilmiştir. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda bazı öğretmenlerin dijital olmayan materyallerle ders işlemeyi olumlu görüp dijital materyalleri tembelleştirmesi, kullanım zorluğu gibi sebeplerden dolayı ders esnasında kullanmak istemedikleri bazı öğretmenlerin ise tam tersi dijital materyallere ders içerisinde sık sık yer verilmesi gerektiği dijital olmayan materyallerin önemini kaybettiği görüşünde oldukları görülmektedir. Bunların yanı sıra dijital ve dijital olmayan materyalleri ders içerisinde birbirlerinin destekleyicisi ya da ders ve konu gibi faktörlerin ihtiyacına göre seçim yapılması gerektiği düşüncesinde olan öğretmenlerin olduğu sonucuna da ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the education, which we can accept as a process, it is aimed to transfer information to students in a targeted manner in terms of teaching. This information is organized by expert opinions within the framework of a plan and each teacher advances the subject he / she will teach within this plan. It is one of the most important duties left to the teacher to transfer these contents determined with the plan in the most beautiful and effective way. Various teaching materials are developed in order to be able to approach the objectives and ensure permanence while transferring the course contents to the student. As an effect of the advancement of the age, these teaching materials also change and develop over time. The technology, in which the biggest changes of the era are, touches the whole life of humanity and manifests itself in the education and training process. Children's interests and aspirations are increasing against technology and technological activities that are a part of their lives. New technology-based teaching materials are being developed for this. In addition to the increase in the student's interest in technology, teachers are also asked to follow these developments and to take these situations into account. In this respect, it is important that they include digital materials in their courses. However, many features such as supporting group work and contributing to learning by living by doing can be seen as a result of the studies carried out by traditional materials. The aim of this study is to teach the classroom teachers who work in Faik Altıoklar Primary School and İhsan Özkaşıkçı Primary School, located in Konya, to learn about the selection and usage criteria of digital or non-digital materials and to examine them in previous academic studies. For this purpose, the classroom teachers, who have a task area covering all the lessons, were asked to receive their opinions by asking open-ended questions with the semi-structured interview form, and the answers given were tabulated as titles that meet on the common denominator. In line with the opinions of the participants, it is seen that some teachers do not want to use them during the lesson due to reasons such as non-digital materials, making them lazy and lazy digital materials, and because of the difficulties of use, some teachers, on the contrary, are of the opinion that traditional materials, which should be frequently included in the lesson, lose importance. In addition to these, it is concluded that there are teachers who think that digital and non-digital materials should be chosen in accordance with the needs of factors such as lessons and subjects.