Bir kadınlık deneyimi olarak menopoz
Menopause as a womanhood experience
  1. Tez No: 642193
  2. Yazar: ASLI MERVE ÇITAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopause, femininity, health, medicalization, ageing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Menopoz kadınların hayatlarındaki önemli dönüm noktalarından birisidir. Kadınlar bu dönemde biyolojik olarak değişimler yaşadıkları gibi ruhsal ve sosyal anlamda da bazı değişimler yaşayabilmektedirler. Menopoz doğal bir süreç iken, günümüzde tıbbın alanı içerisine girmiş ve bu yaklaşımla menopoz tıbbileşmiştir. Bu çalışmanın amacı kadınların menopoz sürecini nasıl yaşadıklarını ve anlamlandırdıklarını araştırarak; toplumsal cinsiyet perspektifinden menopozu bir kadınlık deneyimi olarak ele almaktır. Bu çalışmada ayrıca günümüzde giderek tıbbileşen bir alan olarak menopoza dikkat çekilmektedir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışma kapsamında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran post-menopoz dönemindeki gönüllü 21 katılımcıyla, yarı yapılandırılmış soru formu ile yüz yüze mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi(BAP) tarafından çeşitli materyal desteği sağlanmış olup; fenomenolojik yaklaşım teorik arka planda kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kadınların çoğunluğu menopoz sürecini doğal bir kadınlık deneyimi olarak görmektedirler. Adet döngüsünün bitişi anlamına gelen menopoz kadınlar tarafından olumlu algılarla aktarılmış olup adet döngüsünün sonlanmış olmasından gündelik hayatın olumlu yönde etkilendiği belirtilmiştir. Kadınlar, menopoza girmiş olmalarının partnerleriyle yakın ilişkileri ve cinsel yaşamları üzerinde olumsuz deneyimlere yol açmadığını belirterek çoğunlukla kadınların sorumluluğuna bırakılan gebeliği önleyici teknikleri artık kullanmak zorunda olmamalarının memnuniyet verici olduğuna dikkat çekmişlerdir. Kadınlar, olumlu olarak niteledikleri söz konusu deneyimlerin yanında menopoz sürecine ilişkin bazı olumsuz deneyimlerini de dile getirmişlerdir. Menopoza giriş, kilo alma riskini de taşıdığı için kadınlar bu durumdan sağlıklarının ve fiziksel görünümlerinin olumsuz etkileneceği endişelerini paylaşmışlardır. Sonuç olarak genel olarak menopoz kadınlar için doğal bir süreç olarak deneyimlenmekle birlikte bazı sıkıntıları da barındırmaktadır. Anahtar Kelimler: Menopoz, kadınlık, sağlık, tıbbileşme, cinsellik, yaşlılık
Özet (Çeviri)
Menopause is one of the most important milestones of women's lives. Throughout this period, women not only experience biological changes, but also some changes in their mental and social states. Menopause used to be believed as a natural issue in women lives, however, now it has come an issue under medical sciences so, this situation bring about the question of medicalization of the menopause period. The aim of this study is to investigate how women experience and interpret their menopause process and to discuss menopause as a womanhood experience from a gender perspective. This study also draws an attention to the fact how menopause has become a medical area today. Qualitative research method is adopted for this study and a semi-structured questionnaire is used for the face to face interviews with 21 voluntary participants who has applied to Department of Obstetrics and Gynecology in Akdeniz University Hospital. Akdeniz University Scientific Research Projects (BAP) has supported materials for this project and the phenomenological perspective has been used for the theoretical background. According to the results of the research, the majority of participants considers their menopause experience as a natural process of femininity. Menopause, which means the end of the menstrual cycle, has been expressed by women with positive perceptions and it has been stated that daily life is positively affected by the finalization of the menstrual cycle. Participants' comments on their close relationships and their sexual life with their partners explain that the menopause process does not lead to any negative experience. Besides, most women are pleased not to have to use contraceptive techniques, which are left to the women's responsibilities. In addition to these positive experiences, women also expressed some negative experiences related to the menopause process. Because of the risk of weight gain after menopause, women have shared their concerns about their health and physical appearance being adversely affected by this condition. As a result, menopause is experienced as a natural process for women in general, but with some doubtful thoughts.