Göç süreciyle iş hayatına giren kadınların 'Kadınlık' deneyimleri: Antalya Çolaklı örneği
'Femininity' experiences of the wowen who enter into the business life the migration period: Antalya Çolaklı example
- Tez No: 492136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal olarak göç, İç göç, Bağlantılı göç, Kentleşme, Kentlileşme, Yoksulluk, İstihdam, Kadın İstihdamı, Göçmen Kadın İstihdamı, Deneyim, Kadınlık Deneyimi, Migration in concept, Internal migration, Associational migration, Urbanization, Urbanity, Poverty, Employment, Women employment, Immigrant women employment, Experience, Femininity experience
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Göç üzerine yapılan çalışmaları genel olarak incelediğimizde, toplumsal cinsiyet ile ilgili bir ayrıma gidilmediği dikkatimizi çekmektedir. Böyle bir ayrıma gidilmemesi sonucunda ise göç olgusu cinsiyet kimliğinden bağımsız bir şekilde incelenememekte ve merkeze konulan erkeklerle ilgili elde edilen bulgular, süreci yaşayan tüm erkekler ve kadınlar adına genellenmektedir. Dolayısıyla göçün nedenleri ve sonuçları açısından her bir bireyin cinsiyeti, sosyo-ekonomik durumu, kültürel özellikleri, etnik ve dini kimliği bağlamında süreçten farklı etkilenebilecekleri, yapılan araştırmaların pek çoğunda gözden kaçırılmaktadır. Bu gerçeklikten hareketle yapılmış olan bu çalışmada; kırdan kente yapılan iç göçün sonuçları, göç süreciyle iş hayatına giren kadınların değişen 'kadınlık deneyimleri' bağlamında toplumsal cinsiyeti dışarıda bırakmayan bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Araştırmamızın literatür kısmında; 'deneyim' kavramı, 'bilgi üretimi' noktasında bu kavramın nasıl kullanılması gerektiği bağlamında eleştirileri de dışarıda bırakmayan bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Literatürdeki 'deneyim' kavramının bazı kadınların deneyimlerini ön plana çıkarırken bazı kadınların deneyimlerini ikinci plana ittiği, dolayısıyla bilgi üretimi noktasında çoğu zaman görünmeyen bir iktidar ilişkisi kurarak, 'baskın' olan kadınlık deneyimlerinin diğer kadınlara genellenerek onların bilgisini ürettiği gerçeğinden hareketle, kavramın içi alan araştırması süresince karşımıza çıkmış olan deneyimler bağlamında doldurulmuştur. Alan araştırması dolayımıyla içi doldurulan 'kadınlık deneyimleri' kavramı ise araştırmamızda bilgi üretimi noktasında kullanılmıştır. Ancak görüşme yapılan kadınların kendilerini ve birbirlerini nasıl algıladıkları üzerinden dile getirmiş oldukları deneyimler, içinde bulunmuş olduğumuz ataerkil toplumu ve bu toplumun bireyler üzerinde dayatmış olduğu eril tahakkümü dışarıda bırakmamak adına 'salt bilgi' olarak değil eleştirel bir boyutta hermeneutik anlama çabası ile birlikte post-modern bir bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we examine the studies carried out on migration in general, our attention is attracted to the fact that there is no differentiation about gender. As a result absence of this kind of differentiation, the phenomenon of migration cannot be examined independently from gender identity, and the findings about the men in the center are generalized to all men and women who experience the period. Hence, many studies overlook the fact that each individual is affected by the period with regards to causes and effects of migration in the context of his/her gender, socio-economic status, cultural characteristics, ethnic and religious identity. The study has been made considering this fact, and it has discussed the results of the rural to urban internal migration from a perspective that does not exclude gender in the context of changing 'femininity experiences' of the women who enter into the business life during the migration period. In the literature section of our study, the concept of 'experience' has been tried to discussed in the context of how this concept should be used as 'production of knowledge', in a way that does not exclude criticism Considering the fact that the concept of 'experience' in the literature puts the experiences of some women to forefront while pushing experiences of some women into the background, thus it produces their knowledge by generalizing dominant femininity experiences to other women and by establishing an usually invisible power relation in production of knowledge; this concept has been filled in the context of experiences encountered in the field study. In the present study, the concept of 'femininity experiences' filled in with the field study has been used as knowledge production. Nevertheless, the experiences expressed by the interviewed women with regard to how they perceive themselves and each other have not been taken as 'mere knowledge'; they have been tried to discussed with an effort of hermeneutic comprehension in a critical dimension together with a post-modern perspective, in order not to exclude the patriarchal society that we live in and the male domination it imposes to individuals.