Hukuki sorumluluk bakımından şirketler hukuku ve rekabet hukukunda ekonomik bir bütünlük olarak şirketler topluluğu
Corporate group as an economic unity in company law and competition law in terms of legal liability
  1. Tez No: 642516
  2. Yazar: GÜRAY ÖZSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik bütünlük, kontrol, şirketler topluluğu, hukuki sorumluluk, Economic unity, control, corporate group, legal liability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Hukuki Sorumluluk Bakımından Şirketler Hukuku ve Rekabet Hukukunda Ekonomik Bir Bütünlük Olarak Şirketler Topluluğu Türk medeni hukukunda ve şirketler hukukunda geçerli olan temel ilkelerden birisi, tüzel kişiliğe sahip şirketlerin kendilerini meydana getiren şahıs veya şahıslardan hukuken bağımsız bir varlığa sahip olmalarını ifade eden hukuki bağımsızlık ilkesidir. Söz konusu hukuki bağımsızlığın bir neticesi olarak, bir şirketin yapmış olduğu iş ve işlemler sonucunda uğramış olduğu zarardan belirli şartlar altında kendi yönetim organı sorumlu olmaktadır. Bu temel ilke geçerliliğini korumakla birlikte günümüz ekonomik şartlarında, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketlerin bünyelerinde birçok bağlı şirket bulundurduğu ve onları grup menfaatleri doğrultusunda kontrol ettiği ve yönlendirdiği durumlarda söz konusu hukuki bağımsızlık ilkesi menfaat sahipleri bakımından yeterli korumayı sağlayamamaktadır. İlgili menfaat sahiplerinin haklarının korunması amacıyla, yalnızca görünürdeki işlem ve eylemi yapan şirket yönetiminin sorumluluğunun değil aynı zamanda bu işlem ve eylemlerinin ardındaki akıl ve iradenin sahibi olan kişilerin de sorumluluğunu hukuken mümkün kılan ekonomik bütünlük yaklaşımına dayalı şirketler hukuku düzenlemeleri ihdas edilmiş, fiili organ, tüzel kişilik perdesinin kaldırılması gibi uygulamalar ortaya konulmuş, sadakat yükümlülüğü gibi doktrinsel görüşler ileri sürülmüştür. Yine, tüketicilerin ve rekabet düzeninin korunması amacına yönelik olarak hakim şirketin belirli şartlar altında bağlı şirketin gerçekleştirdiği rekabet ihlallerinden sorumluluğu sonucunu doğuran düzenleme ve içtihatlar da söz konusu ekonomik bütünlük yaklaşımına dayanmaktadır. Çalışmamızda hukuki bağımsızlık ilkesi, ekonomik bütünlük yaklaşımı ve ekonomik bütünlük yaklaşımının şirketler topluluğu ve rekabet hukukundaki görünümleri, şirketler hukuku ve rekabet hukukunda“kontrol”olgusunun varlığına dayalı hukuki sorumluluk durumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate Group as an Economic Unity in Company Law and Competition Law in terms of Legal Liability One of the basic principles in Turkish Civil Law and Company Law is the principle of legal independence which states that companies with legal entity have legally independent status from the ones founding themselves. As a result of the above mentioned legal independence, the managing bodies of the companies are liable for any losses which result from companies' works and transactions under certain circumstances. Even though this basic principle is still valid, in today's economic conditions, as large scale companies operating nationally or internationally own many subsidiaries, and when these companies control and direct them in line with group interests, then the principle of legal independence fails to protect the relevant beneficiaries sufficiently. In order to protect the rights of these relevant beneficiaries, certain company law arrangements were made based on economic unity approach which makes it possible to hold liable not only the ones that make the apparent transaction and take actions but also the ones that are the minds and the will behind the transactions and actions, some practices like“de facto organ”and“piercing the corporate veil”were launched and doctrinal opinions like“loyalty obligation”were suggested. Additionally, arrangements and judgments which enable to hold parent company responsible for subsidiary's breach of rules on competition in order to protect consumers and competition order are also based on economic unity approach. In this thesis, the principle of legal independence, economic unity approach, the appearances of economic unity approach in Company Law and Competition Law and legal liability based on“control”in Company Law and Competition Law are discussed.