PKK'nın ideolojik dönüşümünde toplumsal ekoloji felsefesi
Social ecology philosophy in ideological transformation of PKK
  1. Tez No: 642523
  2. Yazar: ONUR AĞIRDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Komünalizm, PKK, Terörizm, Toplumsal Ekoloji, Ideology, Communalism, PKK, Terrorism, Social Ecology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde her terör örgütünün bir ideolojiye sahip olduğu görülmektedir. Terör örgütleri açısından ideoloji unsuru, korku salmak adına göstermiş oldukları şiddetin meşrulaştırılması ve örgüte yeni üyelerin kazandırılması amacıyla pek çok defa kullanılmıştır. Bu anlamda terörizmle mücadelede, terör örgütlerinin kendilerine rehber olarak seçtiği ideolojilere yönelik analizler giderek önem kazanmıştır. Soğuk Savaş döneminin şartlarıyla Marksist-Leninist çizgide kurulmuş olan PKK terör örgütü, zaman içerisinde ideolojik açıdan mutasyona uğramıştır. Örgüt 2000'li yılların ortalarından itibaren, ABD'li düşünür Murray Bookchin'e ait olan“toplumsal ekoloji felsefesi”doğrultusunda yeni söylemler geliştirmiştir. İnsan ve doğa ilişkisine farklı bir bakış açısı sunan bu felsefenin sonunda, siyasal ve toplumsal düzenin yeniden inşa edilmesini öngören ve adı komünalizm olan bir model ortaya konmuştur. PKK terör örgütünün ideolojik dönüşümünde büyük etkisi olan toplumsal ekoloji felsefesinin analizinden oluşan bu tez çalışmasının, konu ile ilgili araştırma yapacak kişilere destek sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it has been observed that each terror organization has an ideology. The ideology factor in their terms has been used many times by the terror organizations to legitimize the violance they have committed in order to horrify and to recruit new members to the organization. In this sense, analyzes on ideologies in which the terror organizations have chosen as guides for them, gained importance in the fight against terrorism. The PKK terror organization which was established in Marxist – Leninist line under Cold War conditions, has got ideologically mutated in the course of time. Since the mid of 2000's, the organization has developed new discourses in line with social ecology philosophy put forward by American thinker Murray Bookchin. As a consequence, a model named“communalism”which foresees restructuring the political and social order has been introduced by this philosophy as it presents a different perspective to the relationship between humans and nature. This thesis is formed by the analysis of the social ecology philosophy which has a great impact on the ideological transformation of the PKK terror organization. Through this thesis, it has been aimed to support people who will investigate this topic.