Pixar şirketinin, canlandırma sinemasının dijitalleşme sürecinde 3 boyutlu bilgisayar grafiklerinin kullanılmasına etkisi
The effect of Pixar Company on using 3D computer graphics in the digitalization process of animation cinema
  1. Tez No: 642547
  2. Yazar: BURAK DERVİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KANBUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Canlandırma Sineması, Bilgisayar Grafikleri, Pixar, Animasyon, Dijital Sanat, Animation Cinema, Computer Graphics, Pixar, Animation, Digital Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanoğlu anlatmak istediği olayları devinimli olduğu düşünülen mağara çizimleriyle görselleştirmeye başlamasından itibaren hareket aktarımı içeren görüntüler tarihsel süreç boyunca gelişmiştir. Çizilen resimlerin, çekilen fotoğrafların art arda birbirini takip eden kareler halinde gösterilmesi ile hareket aktarım teknikleri ve optik cihazlar geliştirilmiştir. Yeni teknolojilerin canlandırma film üretiminde kullanılmasıyla sektörün oluşmasına katkı sağlamıştır. Canlandırmanın film ve reklam gibi alanlarda kullanılmasıyla yeni stüdyolar kurulmaya başlanmıştır. 20. Yüzyılın ortalarından itibaren gelişen bilgisayar sistemleri, bilgisayar grafiklerinin üretilmesine olanak sağlamıştır. 3 boyutlu bilgisayar grafikleri geliştirilmiştir ve birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bilgisayarlı canlandırmanın kullanım kolaylığı ve ulaşılabilir olması sayesinde canlandırma üretimi amaçlı özel bilgisayar grafiği yazılımları geliştirilmektedir. Bu çalışma; 3 boyutlu bilgisayar grafiklerinin canlandırma film üretimi amaçlı kullanılmaya başlanmasını incelemektedir. Canlandırma sinemasının önemli şirketi Pixar'ın 3 boyutlu bilgisayar grafikleri alanında neden öncü ve baskın şirket olduğunu sorgulamaktadır. 3 boyutlu bilgisayar grafiklerinin gelişim süreci ve canlandırmada kullanımı Pixar ekseninde aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since humankind has begun to visualize the events, they wanted to tell with the cave drawings thought to be dynamic, the images containing motion transfer developed throughout the historical process. Motion transfer techniques and optical devices have been developed by showing the hand-drawn pictures and photographs in successive frames. It has contributed to the formation of the industry by using new technologies in the production of animation films. New studios have been established with the use of animation in areas such as film and advertising. Computer systems that have been developing since the mid-20th century, enabled the production of computer graphics. 3D computer graphics have been developed and used in many sectors. Today, through the ease of use and accessibility of computerized animation, special computer graphics software has been developed for animation production. This study examines the use of 3D computer graphics for animation film production. Pixar, which is one of the important companies in animation cinema is questioning why it is the dominant company in the field of 3D computer graphics. The development process of 3D computer graphics and its use in animation are transposed on the Pixar axis.