Hakiki liderlik, öğrenme, girişimcilik, yeni ürün geliştirme yetenekleri ve firma performansı ilişkisi: Bir alan araştırması
Authentic leadership, learning, entrepreneurship, new product development capabilities and firm performance relation: A field survey
  1. Tez No: 642551
  2. Yazar: İSA HEMEDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hakiki Liderlik, Öğrenme Yeteneği, Yeni Ürün Geliştirme Yeteneği, Girişimcilik Yeteneği, Firma Performansı, Authentic Leadership, Learning Capability, New Product Development Capability, Entrepreneurial Capability, Firm Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kaynak Tabanlı Teori 'ye göre firmaların sürdürülebilir rekabet avantajı kazanmaları için bir takım kaynak ve yeteneklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu bakımdan öğrenme, yeni ürün geliştirme ve girişimcilik yetenekleri sahip oldukları özellikler itibariyle firmalar arası üstün performansın kaynağı olmaktadır. Ancak bu kaynak/yetenekleri yönetebilecek ve birbirleri arasındaki koordinasyonu sağlayarak yenilerinin ortaya çıkabilmesi için liderlik ön plana çıkmaktadır. Bu bakımdan günümüz de yaşanan birçok olumsuz gelişme, organizasyonlarda güvenin yeniden tesis edilebileceği yeni bir liderlik tarzı olan hakiki liderliğe olan ilgiyi artırmıştır. Bu çalışmanın amacı hakiki liderlik, öğrenme, yeni ürün geliştirme, girişimcilik yetenekleri ve firma performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma nicel araştırma yönelimini esas alan bir metodoloji sahiptir. Araştırma kapsamında İstanbul ve çevresinde bulunan üretim ve hizmet sektöründe yer alan orta ve büyük ölçekli 119 işletme ele alınmış ve veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Bu bağlamda bir araştırma modeli oluşturulmuş ve değişkenlerle ilgili hipotezler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda hakiki liderlik ile öğrenme, girişimcilik ve firma performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Aynı şekilde öğrenme yeteneği ile yeni ürün geliştirme, girişimcilik ve firma performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Yine girişimcilik ve yeni ürün geliştirme yeteneği arasında ve yeni ürün geliştirme yeteneği ile firma performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hakiki liderlik ile firma performansı arasındaki ilişkide, öğrenme yeteneğinin aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir. Öğrenme ve girişimcilik yetenekleri ile firma performansı arasındaki ilişkide ise yeni ürün geliştirme yeteneğinin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak öğrenme yeteneği ve yeni ürün geliştirme yeteneği arasındaki ilişkide, girişimcilik yeteneğinin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to Resource-Based Theory, businesses need to have some resources and capabilities to gain sustainable competitive advantage. In this respect, learning, new product development, and entrepreneurial capabilities are the sources of superior performance among firms due to their have characteristics. However, managing these resources/capabilities and the emergence of new ones by providing coordination among each other brings leadership to the fore. In this respect, many negative developments experienced today have increased the interest in authentic leadership that is a new leadership style in which trust can be reestablished in organizations. The aim of this study is to examine the relationship between authentic leadership, learning, new product development, entrepreneurial capabilities, and firm performance. This research; has a methodology based on quantitative research orientation. In this regard, 119 medium and large-scale firms that are in the production and service sector located Istanbul and around were handled and the data were obtained through the survey method. In this context, a research model has been created and hypotheses about variables have been developed. As a result of this study; It has been observed that there is a significant relationship between authentic leadership and learning, entrepreneurship capabilities, and between its firm performance. Likewise, there is a significant relationship between learning capability and product development, entrepreneurship capability and firm performance. Again, it was determined that there is a significant relationship between entrepreneurship and product development capability, and product development capability and firm performance. Also; It is determined that learning capability has a mediating effect in the relationship between authentic leadership and firm performance. Besides, in the relationship between learning, entrepreneurship capabilities, and firm performance, it was determined that the new product development capability has a mediating role. In addition; It has been determined that entrepreneurship capability has a mediating role in the relationship between learning and new product development capability.