Human resource accounting: Designing a model and analyzing its effect on financial statements
İnsan kaynakları muhasebesi: Bir model tasarlamak ve finansal tablolara etkisini analiz etmek
- Tez No: 642577
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BOYDAŞ HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Muhasebesi, Muhasebe Ölçümü, Muhasebe Beyanı, İnsan Varlıkları, Human Resources, Human Resources Accounting, Accounting Measurement, Accounting Disclosure, Human Asset
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, insan unsurunun ve onun ekonomik kurumdaki yerinin önemini araştırmak, kurum içindeki insan kaynakları muhasebesinin nasıl ölçüleceğini ve açıklanacağını incelemek, insan kaynaklarının değerini yeterliliğini yansıtacak bir şekilde göstermek ve kullanıcılara bir model -Al Souf şirketine uyguladığımız model- önererek yanıltıcı olmayan kararlar verebilecek mali bilançoların net bir resmini vermektir. Elde ettiğimiz bulgular arasından öne çıkanlar: • - İnsan kaynakları işletmenin bir varlığı olarak görülme koşullarını yerine getirmiştir ve buna dayanarak muhasebe ilkelerinden ayrı tutulmaksızın finansal tablolarda yer verilebilir. • - İnsan kaynaklarının açıklanması ve ölçülmesi, işletmenin bir varlığı olarak finansal bilançosunda yer almakta ve finansal karar alma sürecini etkilemektedir. • - İnsan kaynakları muhasebesinin uygulanması ve daha fazla dahili ve dış finansal raporların sunulması, geleneksel muhasebe sisteminde sunulmayan diğer özelliklere ek olarak, ekonomik birimin net kârının ve finansal pozisyonunun daha fazla açıklanması ve ifade edilmesidir. • - İnsan kaynaklarının dikkate alınması, ilk etapta un şirketinin kârının artmasını ve aynı zamanda ortaklarının da yüksek kar oranı elde etmesini sağlar. Ayrıca önerilerimiz şunlardır: • - İnsan kaynakları muhasebesini uygulamak için insan kaynaklarına yönelik bir muhasebe sistemi oluşturarak resmi prosedürlerin ve politikaların uygulanmasındaki zorunluluk. • - İnsan kaynakları değerini şirketin varlıklarına eklemek ve bunları şirketin varlıklarının değerini yükselten ve kâr yüzdesini arttıran ve dolayısıyla şirketin bir bütün olarak değerini arttıran bir varlık olarak değerlendirmek.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the importance of the human element and its place in the economic institution, how to measure and disclose the accounting of human resources in the institution, to show the values of human resources in a manner that reflects its adequacy and gives the users of the financial statements the clear picture which can make decisions are not misleading by suggesting a model, we applied the model on a Al Souf company. Among the most prominent findings we have reached: • Human resources have met the conditions of being considered as an asset of the entity and on this basis they are assets can show in the financial statements without leaving the traditional accounting principles. • Disclosure and measurement of human resources affect financial decision making by appearing in the statement of financial position as an asset of the entity. • The application of human resources accounting and providing more internal and external financial reports are more disclosure and an expression of the net profit and financial position of the economic unit in addition to other features not provided by the traditional accounting system. • The consideration of human resources in the first place leads to an increase in profit for the flour company as well as the high profit rate of its partners. And we recommend: • The necessity of taking formal procedures and policies in order to apply human resources accounting by setting an accounting system for human resources. • Adding the value of human resources to the company's assets and considering them as an asset increases the value of the company's assets and raises the percentage of its profits and thus increases the value of the company as a whole.