Juvenil başlangıçlı epilepsili çocuklarda uyku bozukluklarının incelenmesi
İnvistigation sleeping disorders in children with epilepsy which diagnosed in juvenile age group
- Tez No: 642612
- Danışmanlar: UZMAN GONCA BEKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Miyoklonik epilepsi, Uyku bozukluğu, epilepsy, myoclonic epilepsy, sleeping disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Uyku bozukları epilepsi tanılı erişkin hastalarda sık tanımlanmış bir sorundur. Biz de çocukluk çağında Juvenil başlangıçlı epilepsi tanısı alan çocuklarda uyku bozukluklarını incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Nöroloji Biriminde, Mart 2020 ve Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Juvenil başlangıçlı epilepsi tanılı 12 ile 18 yaş arasındaki çocuklar çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik verileri ve klinik bilgileri arşivden kaydedildi. Katılımcılar Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Epworth Uykululuk Skalası- Çocuk ve Adölesanlar (EUS) için anketleri kullanılarak sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza 12-18 yaş arasında Juvenil başlangıçlı epilepsi tanılı 30 hasta ile 33 sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 63 çocuk dahil edildi. Juvenil başlangıçlı epilepsi tanılı çocukların yaşı ortalaması 14,27±1,84 yıldı, 20'si kız (%67), 10'u (%33) erkekti. Epilepsi başlangıç yaşları 8 ile 16 yıl arasında değişmekte olup yaş ortalaması 12,47±2,27 yıldı. Tüm hastaların %90'ı (n=27) tekli antiepileptik (levetirasetam valproik asid), %3,3'ü (n=1) ikili, %3,3'ü (n=1) üçlü antiepileptik tedavi almaktaydı. Bir hasta yeni tanı aldığı için çalışmaya dahil edildiğinde antiepileptik ilaç kullanmıyordu. Juvenil başlangıçlı epilepsili çocuklarda gündüz aşırı uyku hali saptanma sıklığı sağlıklı kontrollere göre istatiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,046). Juvenil başlangıçlı epilepsi çocuklarda PUKİ alt ölçeklerinden alışılmış uyku etkinliği ve uyku bozukluğu puanları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p=0,001, p=0,007, sırasıyla). Juvenil başlangıçlı epilepsili çocuklardan levetirasetam ile valproik asit kullananlar arasında EUS ve PUKİ puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,802, p>0,05). Sonuç: Juvenil başlangıçlı epilepsili çocuklarda gündüz uyku hali ve uyku bozuklukları sağlıklı çocuklardan daha sıktı. Valproik asit ve levetirasetam kullananlar hastalar arasında antiepileptik ilaç tercihinin uyku ile ilişkili değişkenlerde fark yaratmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Sleeping disorders are common known comorbidities in adult patients with epilepsy. We aimed to invistigate sleeping disorders in children with epilepsy which diagnosed in juvenile age group. Material and Method: This study was contucted in Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, Pediatric Neurology Unite, between March,2020 - August,2020. Children between 12-18 years old and diagnosed with epilepsy were included in the study. The demographic data and clinical information of all participants were abstracted from medical records. Questionnaires were utilized including Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and Epworth Sleepiness Scale for Childern & Adolescents (EES-CHAD), and compared with healthy individuals. Results: The study included 30 patients with epilepsy and 33 healthy children (63 children in total) aged 12-18 years. The average age of children with epilepsy was 14,27+- 1,84 years, 20 females (67%) and 10 males (33%). The age of the epilepsy onset varied between 8-16 years with an average age of 12,47+-2.27 years. İn our study , % 90 (27 n) of all the patient were receiving single (levetiracetam or valproic acid) , % 3.3 (n = 1) double and % 3.3 (n = 1) triple antiepileptic treatment. One patient was not using antiepileptic drugs because he was newly diagnosed epilepsy.Children with epilepsy were statistically found to have significantly higher frequency of excessive daytime sleepiness compared to healthy individuals (p=0,046). The subscale of PSQI of habitual sleep efficiency and sleep distrubances in juvenile beginning epilepsy patients were significantly high compared to control group (p= 0,001, 0,007 respectively). No statistically significant difference was found between children with patients with epilepsy taking levetiracetam and valproic acid in terms of EES-CHAD and PSQI (p=0,802, p>0,05). Conclusion: Daytime sleepiness and sleeping disorders in children with epilepsy is more common than in healthy children. We found that the antiepileptic drug preference make no difference in terms of sleep variables between patients taking valproic acid and levetiracetam.