Finansal piyasa entegrasyonu ve davranış dinamikleri: G 20 ülke borsaları pay senedi endeksleri üzerine bir uygulama
Financial market integration and behavior dynamics: An application on G 20 country exchanges equity indices
- Tez No: 642651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇANKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: G 20 Ülkeleri, Dinamik Modeller, Piyasa Entegrasyonu, Etkileşim, G 20 Countries, Dynamic Models, Market Integration, Interaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, G 20 ülkeleri pay senedi piyasaları; Amerika Birleşik Devletleri (S&P 500), Avrupa Birliği (vekaleten STOXX Europe 600 Endeksi), Almanya (DAX), Arjantin (MERVAL), Avustralya (ASX 200), Brezilya (IBOVESPA), Çin (SSE Bileşik), Endonezya (IDX Bileşik), Fransa (CAC 40), Güney Afrika (JSE), Güney Kore (KOSPI), Hindistan (BSE Sensex), Birleşik Krallık (FTSE 100), İtalya (MIB), Japonya (NIKKEI 225), Kanada (TSX Bileşik), Meksika (IPC), Rusya Federasyonu (MICEX), Suudi Arabistan (TADAWUL) ve Türkiye (BİST 100) endeksleri arasında piyasa entegrasyonu ve davranış dinamikleri ilişkisi araştırılmıştır. Ocak 2006 ile Aralık 2016 tarihleri arası dönemi kapsayan ve haftalık verilerin kullanıldığı çalışmada, MSCI Dünya Endeksi ile G 20 ülke borsa gösterge endeksleri arasındaki uzun dönemde entegrasyon ilişkisi ve düzeyi DCC GARCH modeli kullanılarak incelenmiştir. Kısa dönemde, G 20 ülkeleri borsaları arasında volatilite yayılımı ve eş hareketlilik ilişkisi CCC GARCH model kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları, G 20 ülke piyasalarının dünya piyasasına göre uzun dönemde entegrasyon seviyeleri gelişmiş ülke piyasalarının yüksek düzeyde olduğu, gelişmekte olan ülke piyasalarının orta düzeyde olduğu, Çin piyasasının ve Suudi Arabistan piyasasının düşük düzeyde olduğunu göstermiştir. Kısa dönemde, Suudi Arabistan piyasası ve Çin piyasası hariç, G 20 ülke piyasaları arasında etkileşimin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship of market integration and behavior dynamics among The G 20 countries stock markets' indices; The United States of America (S&P 500), The European Union (by proxy STOXX Europe 600 Index) Germany (DAX), Argentina (MERVAL), Australia (ASX 200), Brazil (IBOVESPA), Chine (SSE Composite), Indonesia (IDX Composite), France (CAC 40), South Africa (JSE), South Korea (KOSPI), India (BSE Sensex), The United Kingdom (FTSE 100), Italy (MIB), Japan (NIKKEI 225), Canada (S&P/TSX Composite), Mexico (IPC), The Russian Federation (MICEX), Saudi Arabia (TADAWUL) and Turkey (BIST 100) is investigated. In the study which covers the period between January 2006 and December 2016 and using weekly data, the long-term integration relationship between MSCI World Index and G 20 country stock market indicator indices is examined by using DCC GARCH model. In short term, the relationship of volatility spillover and co movement between the stock markets of G 20 countries were examined by using CCC GARCH model. The results of the study showed that the long-term integration levels of the G 20 countries 'markets compared to the world market were at level high in developed countries' markets, the markets in developing countries were in the middle level, and the Chinese and Saudi Arabian markets were at low levels. In the short term, it is revealed that there is an interaction between the markets of G 20 countries except the Saudi Arabian market and the Chinese market.