Tanzimat'tan Meşrutiyet'e kadar (1839-1907) bir sosyo-politik yansıtıcı olarak 'Hatıra' türü
The genre 'Memory' as a socio-political reflective from Tanzimat to Meşrutiyet (1839-1907)
  1. Tez No: 642658
  2. Yazar: ELİF TÜRKER GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. TÜLAY ÇULHA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hatırat, milliyetçilik, kimlik, Yeni Osmanlılar, I. Meşrutiyet, İstibdat Dönemi, Memoirs, nationalism, identity, Young Ottomans, First Constitutional Era, Oppression Period
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
“Milliyetçilik”in, bir kavram olarak siyasi arenada görünmeye ve kabul görmeye başladığı 19. yüzyılda, Osmanlı Devleti'ndeki yazarlar, edebiyatı siyasi fikirlerini ifade edecekleri bir araç olarak görmüşlerdir. Bu sebeple, ülkenin o dönemde geçirdiği değişime dair yazarların ne gibi görüşler ileri sürdüklerini ve“kimlik”sorunsalını nasıl değerlendirdiklerini, döneme tanıklık etmiş yazarların hatıraları üzerinden irdelemeye çalışmak bu araştırmanın ana ereğidir. İlk etapta, 19. yüzyıl yazarlarının dönemin olaylarına ve ülkenin / imparatorluğun geçirdiği değişimlere bakışlarını ve bu olaylara yaklaşımlarını etkileyen / belirleyen dinamikler ele alınmış ve bu olayların yazarların hatıralarında nasıl yer aldıkları araştırılmıştır. Böylece, edebiyat tarihlerinde“Tanzimat Dönemi Edebiyatı”diye adlandırılan dönemde üretilen kurmaca metinlerin, dönemin siyasi değişiklikleriyle nasıl bir ilgisi olduğu ve bu metinlerin söz konusu siyasi değişiklikleri nasıl temsil ettiğine dair yürütülen akademik araştırmalara katkı sunmak hedeflenmektedir. Araştırmanın bütünlüğünü sağlayabilmek için de, Osmanlı İmparatorluğu'nu, devlet geleneğinde değişiklik yapmaya iten / hazırlayan koşulların arka planındaki teorik ve siyasi tartışmalar araştırılmıştır. Ardından, yaşanan olayların temelinde yatan kimlik değişimine / krizine dair yazarların ne gibi öneriler ve eleştiriler getirdikleri serimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, when“nationalism”emerge and gain acceptance as a concept in the political arena, Ottoman writers saw literature as an instrument through which they expressed their political opinions. For this reason, the main objective of this study is, through the memoirs of the authors who witnessed the period, to examine what sort of views the authors propounded on the change undergone in the country during the period and how the authors reviewed the“identity”problematic. Firstly, the views of the nineteenth-century authors regarding the period's events and the changes undergone in the country/empire, as well as the dynamics affecting/determining their approaches to these events are addressed and it is investigated how these events portrayed in the authors' memoirs. Thus, the aim is contribute to the academic investigations conducted on the relevance of the fictitious texts produced during the period known as Tanzimat Era (Reformation) Literature to the political changes of the period and on the representation of the said political changes in the texts. In order to ensure the integrity of the study, the theoretical and political discussions behind the conditions that pushed/prepared the Ottoman Empire to change the state tradition are investigated. Lastly, the suggestions and criticisms of the authors regarding the identity change/crisis that lied at the root of the period's events are presented.