Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e kadar Kütahya'nın sosyal ve ekonomik durumu (1839-1908)
The social and economic state of Kutahya from Tanzimat to Second Contitutional era (1839-1908)
- Tez No: 240430
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Kütahya, Meşrutiyet, Nüfus, Tanzimat, Kutahya, Constituonal, Population
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tarihi çok eskilere dayanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kütahya, XIII. yüzyılda kesin olarak Türklerin, XV.yüzyılda ise Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine geçmiştir. Osmanlı Devleti'nin XIX. yüzyılda Batı karşısında gerilemeye başlamasıyla, devlet içinde bir takım ıslahat hareketlerine gidilmiştir. Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve en sonunda anayasalı bir rejim olan Meşrutiyet'in ilanı ile Batı karşısındaki açık kapatılmaya ve iç işlerimize karışılması önlenmeye çalışılmıştır. Fakat Osmanlı geleneğine ters olan bu ıslahat çabaları, devleti kurtaramamış tersine yok olmanın eşiğine getirmiştir. İşte XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti, bu durumda iken Kütahya halkının sosyo-ekonomik durumuna baktığımızda, nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan Müslüman halkın, gayrimüslim halktan ekonomik olarak daha geride olduğunu görürüz. XIX. yüzyıl ıslahatlarının da etkisiyle gayrimüslim halk yönetimde de söz sahibi olmuş, refah içinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Yine bu dönemde Osmanlı Devleti'nin yapmış olduğu Kırım Savaşı sonunda Kafkaslardan ve 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda da Balkanlardan Osmanlı Devleti'ne göçler olmuş, bu göçmenlerden bazıları devlet tarafından Kütahya'ya yerleştirilmişlerdir. 1833'de Kütahya Antlaşması ve 1850'de Macar ve Leh Mültecilerinin Osmanlı Devleti'ne sığınmaları, Osmanlı Devleti'nin de bu mültecileri Kütahya'ya yerleştirmesiyle, Kütahya, uluslararası siyasette adını duyurmuş ve önem kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kütahya, which dates back to ancient times and hosted a great number of civilizations in the past, had certainly come in to the possession of Turks in the thirteenth century and Ottoman Empire in the fifteenth century. Some reforms were attempted in the state in the nineteenth century after Ottoman Empire had started to lose ground to European countries. It was aimed to secure state's territorial integrity and put an end to the gap between Ottoman Empire and Western powers by proclaiming the Firman of Reforms (Islahat Fermanı), Tanzimat Reforms (Tanzimat Fermanı), and finally the First Constitutional Era (Meşrutiyet) which is a constitutional regime. Anyway these reform movements which are not suitable for the Ottoman state traditions couldn't survive the state, on the contrary put it into dissolution.When we look at the socio-economic condition of the people of Kütahya under these circumstances of Ottoman Empire in nineteenth century, we see that the Muslim people which dominates much of the population are in a lower position than that of Non-muslims. Reform movements served to strengthen Non-muslims increasing their economic and political power. As a result of the Crimean war and Russo-Turkish War which is also known as the 93 War, Emigrants had settled into Ottoman Empire from the Balkans and the Caucasia in this same period. Some of these emigrants were located in Kütahya by the state. Kütahya has gained importance and made a name in international politics with Kütahya Alliance in 1833 and in 1850 with the asylum of Hungarian and Polish refugees that were settled in Kütahya by the Ottoman Empire.