İnternet bağımlılığının evlilik hayatı üzerindeki olumsuz etkileri
Negative effects of internet addiction on marital life
  1. Tez No: 642713
  2. Yazar: SEVGİ TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT İBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Internet Addiction, Marital Adjustment, Communication in Marriages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gerçekleştirilen araştırmanın amacı, internet bağımlılığının evliliklerde iletişim ve uyum üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Bu amaçla, 20 yaş üzeri evli ve en az ilkokul mezunu 144 erkek(%39) ve 225 kadın(%61) toplam 369 katılımcıya Sosyo-Demografik Form, Yakın Doğu Evlilik Uyum Ölçeği, Eşler arası İletişim Formu, Young İnternet Bağımlılığı Testi- Kısa Formu sunulmuştur. İnternet bağımlılığından kaynaklı sorunlar, evlilik uyumu ve evlilik uyumuna etki eden faktörler, eşler arası iletişim ve iletişim kalıpları, iletişimi etkileyen faktörler ve sağlıklı iletişim konuları ele alınmıştır. Bulgularda belirlenen değişkenlerin ilişkisinin incelenmesi sonucunda evlilik uyumu ile internet bağımlığı arasında negatif yönde bir ilişki (p=0,028; r=0,114), evlilik doyumu alt boyutu(p=0,024; r=0,117) ve evlilikte empati alt boyutu(p=0,024; r=0,117) ile internet bağımlılığı arasında negatif bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Bu sonuç eğer internet bağımlılığı ölçeği düzeyinde bir artış olursa katılımcıların evlilik uyumu genel, evlilikte doyum ve evlilikte empati alt boyut algılarında azalış olacağı anlamına gelmektedir. Anahtar Kelimler: İnternet Bağımlılığı, Evlilik Uyumu, Eşler Arası İletişim
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of internet addiction on communication and harmony in marriages. For this purpose, 144 male(%39) and 225 female(%61), married for at least one year and at least primary school graduates, over 20 years of age were provided with a Socio-Demographic Form, Near East Marriage Adjustment Scale, Couple's Communication Form, and Young Internet Addiction Test-Short Form. Problems caused by internet addiction, marriage adjustment and the factors affecting marriage adaptation, peer to peer communication and communication patterns, the factors affecting communication and qualified communication topics were discussed. As a result of examining the relationship between the variables determined in the findings, a negative relationship was found between marital adjustment and internet addiction(p=0,028; r=0,114), between marital satisfaction and internet addiction(p=0,024; r=0,117), between marital empathy and internet addiction(p=0,024; r=0,117). This result means that if there is an increase in the level of the internet addiction scale, participants' perceptions of marital adjustment, overall satisfaction in marriage and marital empathy subdimension will decrease.