Kolorektal kanserlerde OCT-4, C-MYC ve Kİ67 immünohistokimyasal ekspresyonu ile klinikopatolojik prognostik faktörlerin korelasyonunun araştırılması
The correlation of OCT-4, C-MYC and Ki67 immunohistochemical expression and clinicopathological prognostic factors in colorectal cancers
  1. Tez No: 642714
  2. Yazar: RABİA HURŞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR YASİR BAHAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Kanser kök hücre, c-MYC, OCT-4, Ki67, Colorectal cancer, Cancer stem cell, c-MYC, OCT-4, Ki67
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kolorektal kanser (KRK), dünyada en sık tanı alan üçüncü malignite ve kanserden meydana gelen ikinci en sık ölüm nedeni olup; toplam malignitelerin% 10.2'sini oluşturur. Kanser kök hücrelerinin (KKH) tümör başlatma, yayma ve tedavi dirençten sorumlu olduğu düşünülmektedir. KKH'ları profillemek için çok sayıda belirteç kullanılırken, özellikle embriyonik kök hücreler (EKH) ile ilişkili oktamer bağlayıcı transkripsiyon faktörü 4 (OCT-4), NANOG, cinsiyet belirleme bölgesi Y - box 2 (SOX2), Kruppel benzeri faktör 4 (KLF4) ve c-MYC belirteçleri solid tümörlerde KKH'ları karakterize etmek için kullanılmıştır. OCT-4, pluripotent embriyonik kök ve germ hücrelerinin kendini yenileme özellikleri ve farklılaşma potansiyeli için gerekli olan Pit, Oct, Unc (POU) transkripsiyon faktörlerinin önemli bir üyesidir. c-MYC kanser kök hücre belirteci olup, çeşitli malign tümörlerde tümörgenezis de rol aldığı gibi KRK ilerlemesinde de kritik öneme sahiptir. Ki67; hücre döngüsünün G1, S, G2 ve M fazlarında eksprese edilen, G0 ve erken G1 hücrelerinde tespit edilemeyen labil, histon olmayan nükleer proteindir. Hareketsiz durumda KKH'lar (G 0 hücre döngüsü aşaması), hücre döngüsünün çalışmasına bağlı olan geleneksel antikanser ilaçlara dirençlidir. Biz çalışmamızda KRK'lı olguların kanserli dokularında immünohistokimyasal olarak Kİ67, OCT-4 ve c-MYC bağımsız ve ko-ekspresyonlarının önemini ve klinikopatolojik veriler, sağkalım ve sitotoksik tedaviler ile ilişkilerini incelemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden Ocak 2009- Ağustos 2019 tarihleri arasında kolorektal karsinom nedeni ile kolektomi uygulanmış 153 olguda immünohistokimyasal olarak OCT-4, c-MYC ve Ki67 ekspresyonu değerlendirildi. Çalışmada kullanılan immünohistokimyasal belirteçler ile prognostik klinikopatolojik veriler arasındaki ilişki ki-kare analizi ile, bağımsız parametreler Kaplan-Meier cox-regresyon analizi ile karşılaştırıldı. İstatiksel işlemler SPSS 20.0 programı ile yapıldı. BULGULAR: Bağımsız OCT-4 ve c-MYC ekspresyonlarının sağkalım ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamışken; c-MYC ve OCT-4 birlikte pozitifliği ile düşük sağkalım arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Ki67 ekspresyonu < %40 olgular ile düşük sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Sitotoksik tedavi alan ve Ki67 ekspresyonu yüksek ( >=%40) olan hastalar ile yüksek sağkalım arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. c-MYC ve OCT-4 ekspresyonlarının birlikte pozitif olduğu olguların sağkalım ile olan anlamlı ilişkisine Ki67 ekspresyon durumları da eklenerek değerlendirildiğinde; Ki67Düşük/ cMYC+/ OCT4+ olgular ile düşük sağkalım arasında anlamlı ilişki bulunmuştur Cox regresyon testi ile evre, sitotoksik tedavi ve“Ki67Düşük, c-MYC pozitif, OCT-4 pozitif”grup ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda KKH'ları belirlemek için kullandığımız belirteçlerin (c-MYC, OCT-4) ekspresyonlarına Ki67 proliferasyon belirtecini de ekleyerek değerlendirdiğimizdeki sonuç; Ki67D/ cMYC+/ OCT4+ subgrubun diğer subgruplara oranla düşük sağkalım ile anlamlı ilişkisi bulunmaktadır. Elde ettiğimiz bulgu; KKH'ların proliferasyon durumunu belirleyerek, tedaviye direnç mekanizmalarından olan KKH'ların çoğalma döngüsüne girmediğini, G 0 fazında sessiz kaldığını ve bu nedenle radyo- ve kemoterapiye dirençli olduğunu göstermektedir. Kanser kök hücreleri ve bu hücrelerdeki proliferasyonu birlikte değerlendirerek elde ettiğimiz bulgular; kanser biyolojisini ve uzak metastaz, relaps, tedavi direnci gibi kanser tedavisinde karşılaşılan problemleri anlamada ve doğru tedavi tercihleri geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca direkt olarak çalışmamızda kullandığımız belirteçlara yönelik tedavi ajanları geliştirilmesi açısından çalışmamız yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Colorectal cancer (CRC) is the third most frequently diagnosed malignancy in the world and the second most common cause of death from cancer; It constitutes 10.2% of total malignancies. Cancer stem cells (CSC) are thought to be responsible for tumor initiation, dissemination, and resistance to therapy. Octamer binding transcription factor 4 (OCT-4), NANOG, sex determination region Y-box 2 (SOX2), Kruppel-like factor 4 (KLF4), and c-MYC markers were used to characterize CSC in solid tumors. OCT-4 is an important member of Pit, Oct, Unc (POU) transcription factors, which are essential for the self-renewal properties and differentiation potential of pluripotent embryonic stem and germ cells. c-MYC is a cancer stem cell marker and plays a role in tumorgenesis in various malignant tumors and has a critical importance in CRC progression. Ki67; It is a nuclear protein expressed in the G1, S, G2 and M phases of the cell cycle, which cannot be detected in G0 and early G1 cells. In the dormant state, CHDs (G 0 cell cycle stage) are resistant to traditional anticancer drugs that depend on cell cycle functioning. In our study, we aimed to examine the importance of immunohistochemically KI67, OCT-4 and c-MYC separately and co-expressions in cancerous tissues of patients with CRC and their relationship with clinicopathological data, survival and cytotoxic treatments. MATERIALS AND METHODS: The expression of OCT-4, c-MYC and Ki67 was evaluated immunohistochemically in 153 patients who underwent colectomy for colorectal carcinoma between January 2009 and August 2019, from the archives of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Medicine Faculty, Department of Pathology. The relationship between immunohistochemical markers used in the study and prognostic clinicopathological data was compared with chi-square analysis and independent parameters with Kaplan-Meier cox-regression analysis. Statistical evaluations were made with the SPSS 20.0 program. RESULTS: While there was no statistically significant relationship between OCT-4 and c-MYC expressions and survival; A statistically significant relationship was found between c-MYC and OCT-4 co-positivity and poor survival. A statistically significant relationship was found between Ki67 expression = 40%). A significant relationship was found between low expression of Ki67/ cMYC+/OCT4+ cases and poor survival. CONCLUSİONS: The result when we evaluated the expression of markers (c-MYC, OCT-4, Ki67) we used to identify cancer stem cells in our study; The Ki67D / cMYC + / OCT4 + subgroup has a significant relationship with lower survival compared to other subgroups. As a result of the findings we obtained by evaluating the proliferation of cancer stem cells; It will contribute to understanding cancer biology and the problems encountered in cancer treatment such as distant metastasis, relapse, and treatment resistance and to develop correct treatment preferences. In addition, our study may be a guide in terms of developing treatment agents for the markers used in our study directly.