Niteliği yitirilmiş olan bir yaşamda ötenazi bir hak mıdır
Is euthanasia a right in a life whose quality has been lost
  1. Tez No: 642728
  2. Yazar: EZGİ ÇENGELOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRŞAD SİNAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ölme Hakkı, Hak, Ötenazi, Antik Yunan, Niteliği Yitirilmiş Yaşam, Right to Die, Right, Euthanasia, Ancient Greek, Life Without Quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, niteliği yitirilen bir yaşamda ötenazinin bir hak olması gerektiğini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Ötenazinin ölme hakkı bağlamında ele alınması tarihte Antik Yunan'a kadar dayanmaktadır. Bu sebeple ilk olarak ötenazinin tanımı ve tarihsel arka planı üzerinde durulacak ve ötenazinin türlerinden bahsedilecektir. Ötenazi felsefe, tıp, hukuk ve din gibi pek çok alan tarafından ele alınan bir kavram olduğu için, sözü edilen alanlar doğrultusunda ötenazinin uygulanıp uygulanmaması gerektiğine yönelik olan görüşler aktarılacaktır. Çalışmanın temel amacı olan niteliği yitirilen yaşamda ötenazinin hak olarak değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi, etik açısından ötenazi bölümünde uygulanmasına karşı çıkanların ortaya koyduğu görüşler bağlamında detaylı olarak açıklanmaya çalışılacaktır. Ötenazinin bir hak olarak görülmesi gerektiği belirtildikten sonra, konuya yönelik uygulanan anketler analiz edilecek ve yapılan röportajlar değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study intends to present that euthanasia should be a right in a life which has lost its quality. Dealing euthanasia in the concept of a right to die dates back to Ancient Greek. For this reason, firstly the definition of euthanasia and its historical background will be focused and then types of euthanasia will be mentioned. Since euthanasia is a notion which has been discussed in many fields such as philosophy, medicine, law and religion, the views from these mentioned fields on whether euthanasia should be applied or not will be reported in this study. The view that euthanasia should be considered as a right for a life which has lost its quality, which is also the main goal of this study, will be explained in a detailed way in the context of views of those who oppose euthanasia applications in terms of ethic. After remarking euthanasia must be seen as a right, survey on the topic will be analyzed and interviews will be evaluated.