Ergenlerin başa çıkma stratejileri ile psikolojik yardım aramaya ilişkin tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationship between the adolescent coping strategies and attitudes towards seeking psychological assistance
  1. Tez No: 642848
  2. Yazar: FATİH MEHMET ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ergenler, başa çıkma stratejileri, psikolojik yardım arama, adolescents, coping strategies, psychological help seeking
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmanın ilk amacı ergenlerin psikolojik yardım aramaya yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise, ergenlerin başa çıkma stratejilerinin psikolojik yardım aramaya ilişkin tutumlarını anlamlı bir şekilde yordayıp yordamadığını incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği Kısa Formu, Ergenler İçin Başa Çıkma Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Ağrı ilindeki resmi okullarda öğrenim görmekte olan 600 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için, bağımsız örneklemler için t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, kızların psikolojik yardım aramaya ilişkin olumlu tutum puanlarının erkeklerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen bir diğer bulguda, ergenlerin aktif başa çıkma stratejisi psikolojik yardım aramaya ilişkin olumlu tutumun % 12.5'ini açıklamaktadır. Bir diğer bulguda, ergenlerin aktif başa çıkma stratejisi psikolojik yardım aramaya ilişkin olumsuz tutumun % 1.8'ini açıkladığı görülmüştür. Ayrıca olumsuz ve kaçınan başa çıkma psikolojik yardım aramaya ilişkin olumlu ve olumsuz tutumu yordamamaktadır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda aktif başa çıkma stratejisinin psikolojik yardım aramada olumlu ve olumsuz tutumu anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Cinsiyete göre psikolojik yardım aramaya ilişkin olumlu tutum anlamlı olarak değişirken, daha önce psikolojik tedavi alma, sınıf düzeyi ve cinsiyete göre psikolojik yardım aramaya ilişkin olumsuz tutum puanlarının ise anlamlı olarak değişmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The first aim of this study is to reveal whether adolescents' attitudes towards receiving psychological help differ significantly according to various variables. The second aim is to examine the meaningful whether you can predict of adolescents' coping strategies regarding their attitudes towards seeking psychological help. Method: Relational screening model, which is one of the quantitative research methods, was used in this study. In the study, the scale for Attitudes Towards Seeking Psychological Help-Short Form, The Adolescent Coping Scale, and the Personal Information Form were used as data collection tools. The sample group of the study consists of 600 students studying in the official schools of Ağrı in the academic year of 2016-2017. Analysing the data obtained in the research, t test for independent samples, one-way variance analysis, Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis were used. Findings: In this study, it was concluded that the positive opinion scores of girls on receiving psychological help were significantly higher than that of boys. Another result shows that active coping strategy of adolescents make up 12.5% of the positive attitudes on getting psychological help. Another result suggests that adolescents' active coping strategy make up 1.8% of the negative attitudes on getting psychological help. In addition, the negative and avoidant coping does not predict the positive and negative attitudes regarding seeking psychological help. Result: As a result of the study, it was determined that active coping strategy significantly predicted the positive and negative attitude in seeking psychological help. The positive attitudes about seeking psychological help according to gender varies significantly. However, it was found that the negative attitudes scores on receiving psychological help according to psychological treatment history, social class and gender did not change significantly.