Türkiye modernleşmesi ve İslamcılık düşüncesi; Ehli Sünnet dergisi örneği
Modernization of Turkey and thought of İslamism; The pattern of Ehli Sunnah journal
- Tez No: 642861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN YAŞAR DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Islamism, Modernization, Islamist Journal, Ehli Sunnet Journal, Abdurrahim Zapsu
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin modernleşme süreci, dönem içinde ortaya çıkan fikir akımlarından olan İslamcılık akımı bağlamında ele alınacak, ayrıca İslamcı düşünürlerin Türkiye modernleşmesini nasıl okudukları ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Dönemin en önemli düşünce paylaşım platformu olan dergileri, İslamcı düşünürler de etkin bir şekilde kullanmış ve görüşlerini bu şekilde ifade etmişlerdir. Bu sebeple çalışmanın bir süreli yayın üzerinden yapılması uygun görülmüştür. Çalışma için de, tek parti döneminin sonu ile çok partili dönemin ilk yıllarını kapsayan aralıkta çıkan ve İslamcı bir dergi olan Ehli Sünnet Dergisi tercih edilmiştir. Ehli Sünnet Dergisi 1947-53 yıllarında İslamcı, Kürt bir düşünür olan Abdurrahim Zapsu tarafından İstanbul'daki memuriyetini yürütürken özellikle çocuklara ve gençlere dinî bilgiler verilmesi yanında din aleyhtarlarına karşı yayın yapmak üzere toplamda 140 sayı olarak neşredilmiştir. Çalışma Türkiye modernleşmesini, Ehli Sünnet Dergisinde ortaya koyulan İslamcılık düşüncesi üzerinden anlamaya yönelik bir çaba olup; sonuç kısmında ise derginin yayın hayatı boyunca Türkiye modernleşmesine tepkileri ve varsa katkıları tartışılacaktır. Anahtar Kelimeler : İslamcılık, Modernleşme, İslamcı Dergi, Ehli Sünnet Dergisi, Abdurrahim Zapsu
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to deal with the modernization process in Turkey in the context of the Islamist movement and to reveal how Islamist thinkers view the modernization of Turkey. Islamic thinkers also used the magazines, the most important thought sharing platform of the period, and expressed their views in this way. For this reason, it was decided to conduct this study focused on a periodical of the period. Accordingly, Ehli Sunnet, an Islamic journal published in the range covering the end of the single-party period and the first years of the multi-party period, was preferred for the study. The journal of Ehli Sunnet was published with a total of 140 issues by Abdurrahim Zapsu, an Islamist and Kurdish thinker in 1947-53, while he was working in Istanbul, in order to give religious information to children and young people as well as against anti-religious people. This study attempted to figure out, modernization of Turkey, based on the idea of Islamism asserted in the journal of Ehli Sunnet; in the conclusion of the study, the reactions of the Journal to the modernization of Turkey and, its contributions, if so, were discussed.