The Efficiency of the United Nations High Commissioner for refugees in the international refugee protection regime: the case of Syrian refugees in Lebanon, Jordan, and Turkey
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin uluslararası mültecilik koruma rejmindeki etkinliği: Türkiye, Lübnan ve Ürdün'deki Suriyeli mülteciler örneği
  1. Tez No: 642904
  2. Yazar: HEKMA WALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÖKALP KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: BMMYK, Suriyeli Mülteciler, Uluslararası Mülteci Koruma Rejimi, Koruma Sektörü, UNHCR, Syrian Refugees, International Refugee Protection Regime, Protection Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünya çapında mültecilerin uluslararası korunmasından sorumlu küresel insani yardım kuruluşu olarak kabul edilmektedir. Bölgedeki Suriyeli mülteci krizine, özellikle Lübnan, Ürdün ve Türkiye'de müdahale eden baş kuruluş olmuştur. Bu tez, BMMYK'nın bu ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin uluslararası korunmasındaki etkinliğini yalnızca Koruma Sektöründeki faaliyetlerini araştırarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, etkinlik, sonuçtan ziyade performans biçimine odaklanma olarak tanımlanır, yani işletimsel model müdahale planının kullanımına nasıl yanıt verir. Kurumun bu kümedeki tepkisi üzerine, Suriye Bölgesel Müdahale Planı (RRP) ve Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı'ndaki (3RP) sunulan iki müdahale planındaki edinimleri, planlanan hedefleri ve faaliyetleri incelenerek titiz bir araştırma yapılmıştır. Toplanan veriler BMMYK'nın operasyonunun değerlendirmesinde dayanak olarak kullanılmak üzere istatistiklere dönüştürülmüştür. Müdahale planlarının analizi, her bir planda, hedefin hacmi, alınan finansman ve Koruma Sektörünün alt kümeleri arasındaki odak kayması gibi önde gelen faktörlerin varlığı nedeniyle hem beklenen hem de beklenmedik sonuçların olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, BMMYK'nın kısmen, sırasıyla ilgili üç ülkede, her bir müdahale planındaki alt kümelerin önceliğine ve yeterli fonlamaya uygun olarak faaliyetlerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu temelde, uluslararası toplumun Ajans'ı desteklemek için etkili bir finansal mekanizma geliştirmesi önerilir. BMMYK'nın Koruma Sektöründeki etkinliği veya etkinsizliğinin arkasındaki diğer faktörleri belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) is considered to be the global humanitarian agency responsible for the international protection of refugees worldwide. It has been the chief organisation responding to the Syrian refugee crisis in the region, particularly in Lebanon, Jordan, and Turkey. This thesis aims to evaluate UNHCR's efficiency in the international protection of Syrian refugees in these countries mainly by dint of investigating its operation only in the Protection Sector. In this context, efficiency is defined as the concentration on the manner of performing rather than the result, that is how the operational model responds to the use of planned response input. A meticulous research on the Agency's response in this cluster was conducted through examining its planned objectives and activities as well as its achievements in the two introduced response plans, the Syria Regional Response Plan (RRP) and Regional the Refugee and Resilience Plan (3RP). The gathered data was transformed into statistics upon which the assessment of UNHCR's operation was based. Analysis of the responses demonstrated that in each plan there are both expected and unexpected results due to the presence of leading factors, namely the volume of the target, the received funding, and the focus shift between sub-clusters of the Protection Sector. The results indicate that UNHCR, in some measure, has been efficient in its operation in accordance with the priority of the sub-clusters in each response and adequate funding in the three concerned countries, respectively. On this basis, it is recommended that the international community develops an effective financial mechanism to support the Agency. Further research is needed to identify other factors behind UNHCR's efficiency or inefficiency in the Protection Sector.