Küresel göç sorunları ve Birleşmiş Milletler
Global immigration problems and United Nations
  1. Tez No: 505833
  2. Yazar: YUNUS KEREM ÇİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL BÜLENT ÖKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Göç Sorunları, Yerinden Edilmiş Kişiler, Birleşmiş Milletler, 21.yüzyıl, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Global Immigration Problems, Immigration, United Nations, Twentyfirst Century, United Nations High Commisioner for Refugees
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan küresel göç, 21.yüzyılda etkisini daha önce hiç görülmemiş şekilde arttırmıştır. İnsanlar tarih boyunca birçok nedenden dolayı yerinden edilmişlerdir. Dünya üzerinde yerinden edilmiş kişilerin göç etmesine neden olan birçok faktör ve bu nedenleri araştıran birtakım teorik yaklaşımlar vardır. Yerinden edilmiş kişiler için en yetkin tanımlamayı Birleşmiş Milletler yapmıştır. Birleşmiş milletler yaptığı tanımlamalar ve aldığı resmi kararlar ile birçok hükümet ve uluslararası kuruluşa örnek olmuştur. Birleşmiş Milletlerin yerinden edilmiş kişiler ile ilgilenen organı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)'dir. UNHCR kurulduğu tarihten buyana küresel göç sorunları ile yakından ilgilenmiştir. Birleşmiş Milletlerin mülteci örgütü olan UNHCR, 21.yüzyılın en büyük sorunlarından biri olan küresel göç sorunları ile ilgili en yetkili kurumdur. 1950 senesinde kurulduğunda Avrupa merkezli bir politika izleyen UNHCR, günümüzde kendi içerisinde yaşadığı değişimler ile kendisine dünya üzerindeki yerinden edilmiş kişileri hedef olan küresel bir kurumdur. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tüm dünya üzerindeki yerinden edilmiş kişiler için yardım kampanyaları yürütmekte ve bu kişilerin hak ve özgürlüklerini savunmaktadırlar. Günümüzde dünya üzerinde 65,6 milyon bulundukları yerden göç etmek zorunda kalmıştır. Birleşmiş Milletler ise UNHCR aracılığı ile yerinden edilmiş tüm insanlar için tüm insanlar için yardım çalışmaları yürütmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is concerned with the role of United Nations High Commisioner for Refugees (UNHCR) in Global Politics. Forced immigration is the most prominent problem of the twentyfirst centurty international relations, causing grave human tragedies. This, an elaboration of this 'crisis of the age' will be discussed in the introduction; to be fellowed by a general treatment of the UNHCR as an institution. A historical analysis of the foundations and related agencies within the UNHCR will be covered. Third section will deal with the humanitarian interventions operations of the UNHCR. Finally, some concluding remarks will be made for relating to the efficiency of the UNHCR within the range of Global Immigration.