Ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin söz varlığı unsurlarının anlamını bulma ve türünü belirleme durumları üzerine bir inceleme
An investigation on the situation of the 5th grade students in the secondary school
- Tez No: 642933
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TEPELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, söz varlığı, öğretmen, öğrenci, Turkish education, vocabulary, teacher, student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma Türkçe öğretmenlerinin, ortaokul öğrencilerinin yenilenen Türkçe Dersi Öğretim Programı'na dayanarak öğrencilerin söz varlığının anlamını ve türünü bulma durumlarını incelemek, öğretmen ve öğrenci görüşlerini tespit etmek ve anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, nicel boyutta 2018-2019 eğitim öğretim yılında Gaziantep ilinde bulunan 4 ortaokulda öğrenim gören 160 beşinci sınıf öğrencisi; nitel boyutta ise açık uçlu soruya cevap veren 20 Türkçe öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada karma yöntem ve nicel verileri desteklemek için gömülü desen kullanılmıştır. Nicel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen bir ölçme aracıyla; nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Nicel verilerin çözümlenmesinde ise SPSS 22.0 paket program ve Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Öğretmen ve öğrenci görüşmeleri kaydedilip içerik analizine tabi tutulmuş ve görüşler üst ve alt temalar altında kategorileştirilmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin ölçme aracındaki söz varlığı unsurlarının anlam türünü bulma oranı % 74.8; anlamını bulma oranı %61.2 olarak tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin söz varlığı unsurlarının anlamını ve türünü belirlemede daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Özel okul öğrencilerinin söz varlığının anlamını bulma durumunun, devlet okulu öğrencilerine göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin söz varlığının anlam türünü tespit etmede, anlamını bulmaya oranla daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Araştırma sonuçları, belirtilen temalar altında öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini yansıtan bulgular nitel ve nicel verilerin harmanlanmasını içermekte olup bu bulgular, Türkçe öğretmenlerinin söz varlığı öğretimine ilişkin görüşleri ve uygulamaları konusunda ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of examining the meaning and type of students' vocabulary based on the renewed Turkish Lesson Curriculum of Turkish teachers, secondary school students, to identify and understand the opinions of teachers and students. The study group of the research is 160 fifth grade students who study at 4 secondary schools in Gaziantep province in the quantitative in 2018-2019 academic year; It consists of 20 Turkish teachers who answer the open-ended question in a qualitative dimension. In the research, embedded pattern was used to support mixed method and quantitative data. Quantitative data were obtained through a measurement tool developed by the researcher, and qualitative data were obtained through semi-structured interviews. SPSS 22.0 package program and Whitney U Test and Kruskal Wallis Test were used to analyze quantitative data. Teacher and student interviews were recorded and subjected to content analysis, and the opinions were categorized under top and bottom themes. As a result, the rate of students finding the meaning type of the vocabulary elements in the measurement tool is 74.8%; The rate of finding meaning was determined as 61.2%. It has been determined that female students are more successful in determining the meaning and type of vocabulary elements. It has been determined that the situation of private school students in finding the meaning of vocabulary is better than public school students. It was observed that students were more successful in determining the meaning type of vocabulary than finding the meaning. The results of the research include the blending of qualitative and quantitative data that reflect the opinions of teachers and students under the themes specified, and these findings provide clues about the opinions and practices of Turkish teachers regarding vocabulary teaching.