İş-aile çatışması: Kadın çalışanlara yönelik bir araştırma
Work-family conflict: A research for women employees
  1. Tez No: 642992
  2. Yazar: AYBÜKE DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY GİRGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Aile Çatışması, Kadın Çalışanlar, Açıklayıcı Faktör Analizi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Birden fazla rol üstlenilen ve sürekli gelişen dünyada, üstlenilen roller bazen uyum içinde bazen ise çatışma halindedir. Tarih boyunca özellikle savaş zamanlarında yedek iş gücü olarak görülen, sanayi devrimiyle birlikte çalışma hayatına giren kadınlar; çalışma hayatında büyük bir değişim meydana getirmiştir. Kadın, tarihin ilk zamanlarından beri çalışmasına rağmen, ücretli olarak çalışması 18. ve 19. yüzyıllarda yaşanan sanayi devrimi ile gerçekleşmiştir. İş-aile çatışmanın kadınlarda daha fazla görülmesinin nedeni anne, eş, çalışan, birey gibi toplumda daha fazla rol üstlenmesinden kaynaklanır. Bu çalışma; kadın çalışanların iş-aile çatışmasını değerlendirmeye yöneliktir. İş-aile çatışması ölçeği Eskişehir ilinde basit tesadüfi örneklem yoluyla 522 kadın çalışana uygulanmıştır. Elde edilen veriler açıklayıcı faktör analiziyle boyutlandırılmış, dört boyut (Aile Temelli Çatışma, İş Temelli Çatışma, Zaman Temelli Çatışma, Davranış Temelli Çatışma) elde edilmiştir. Bu boyutlar ile eğitim durumu, yaş, mesleki deneyim, medeni durum, çocuk sayısı gibi demografik değişkenler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, özellikle eğitim düzeyi düşük, evli, çocuklu, kişisel gelir seviyesi düşük olan çalışan kadınların, diğer çalışan kadınlara göre daha şiddetli iş-aile çatışması yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a world where multiple roles are played and constantly evolving, the roles undertaken are sometimes in harmony and sometimes in conflict. Women who have been seen as a reserve labor force throughout history, especially in times of war, and who entered the working life with the industrial revolution; It has brought about a great change in business life. Although the woman has been working since the early days of history, her paid employment was realized with the industrial revolution in the 18th and 19th centuries. The reason why work-family conflict is more common in women is because they have more roles in society such as mother, spouse, employee, and individual. This work; It is aimed at evaluating the work-family conflict of women employees. The scale of work-family conflict was applied to 522 female employees in Eskişehir province through simple random sampling. The data obtained were dimensioned with explanatory factor analysis, and four dimensions (Family Based Conflict, Work Based Conflict, Time Based Conflict, Behavior Based Conflict) were obtained. These dimensions were compared with demographic variables such as educational status, age, professional experience, marital status, and number of children. As a result, working women with low levels of education, married, children, and low personal income are suffering more from work-family conflict than other working women. KeyWords: Work Family Conflict, Female Employees, Exploratory Factor Analysis