Türk Hukukunda iş sözleşmesinin sağlık sebepleriyle sona ermesi
In Turkish Law, termination of labour contract due to health
  1. Tez No: 642996
  2. Yazar: SERHAT KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sebebi, İş Sözleşmesi, Fesih, Sona Erme, Hastalık, Engellilik, Bekleme Süresi, Devamsızlık, Health Reasons, Labour Contract, Termination, Disease, Disability, Waiting-Period, Absenteeism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Hastalık ve engellilik hali iş sözleşmesinin her aşamasında iş ilişkisine etki etmektedir. Ancak taraflar açısından başlamış ve devam eden bir sözleşmesel ilişkide en önemli husus sözleşmenin sona erip ermeyeceğidir. Bu çalışmada iş sözleşmesinin sağlık sebebiyle sona ermesi konusu dört bölüm halinde ele alınmıştır. Çalışmanın daha sağlıklı ilerlemesi ve belirli bir bütünlükte ele alınabilmesi için konu, İş Kanunu özelinde işlenmiş ve diğer kanunlara gerektiği ölçüde değinilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde hastalık ve engellilik kavramlarının İş hukukundaki karşılığının ne olduğu kavramsal açıdan ele alınmıştır. İş Kanunu'nda hastalık ve engellilik ile ilgili düzenlemelere de bu bölümde özetle değinilmiştir. İkinci bölümde ise iş sözleşmesinin kurulması sırasında sağlık sebeplerinin etkisi ele alınmış ve tarafların sözleşme görüşmeleri sırasında culpa in contrahendo sorumluluğu kapsamında sağlık koşulları hakkında karşı tarafı doğru bilgilendirme yükümlülüğü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde sağlık sebeplerinin sözleşmenin devamı (askı hali), ücret, kıdem ve yıllık izin gibi sözleşmeden doğan haklara etkisi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışmanın asıl konusu olan iş sözleşmesinin sağlık sebebiyle sona ermesi konusu, İş Kanunu temelinde, geçerli ve haklı nedenle fesih konusu olarak hem işçi hem işveren açısından, yargı içtihatları da göz önünde bulundurularak ele alınmıştır. İş Kanunu m. 18/3-f bendinde yer alan düzenlemeye yönelik eleştiri ve öneriler de dördüncü bölümde işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Situation of disease and disability affect employment relation at every stage of the labour contract. However, the most important issue in a contractual relationship that has started and continued for the parties is whether the contract will terminate or not. In this study, the termination of the labour contract due to health is discussed in four chapters. The subject has been handled by the Labor Law numbered 4857 in order to proceed healthily and to be handled with a certain integrity, and other laws have been mentioned to the extent necessary. In the first chapter of the study, the notions of disease and disability in Labor Law is conceptually analyzed. Regulations on illness and disability in the Labor Law are also mentioned in this section in sum. In the second chapter, the effect of health reasons during the establishment of the labour contract was discussed and the obligation of the parties to inform the other party about the health conditions correctly within the scope of culpa in contrahendo responsibility was emphasized. In the third chapter, the effect of health reasons on contractual rights such as continuation of the contract (suspension), wage, seniority and annual leave are discussed. In the fourth chapter, the termination of the labour contract due to health that is the main subject of the study is handled considering high court decisions, on the basis of the Labor Law numbered 4857, from the perspectives of both employee and employer. The criticisms and suggestions on the regulation in the Article 18/3-f of the Labor Law numbered 4857 are also handled in the fourth chapter.