Peaceful strategies in the fight against terrorism: The case of Boko Haram
Terörle mücadelede barışçıl stratejiler: Boko Haram örneği
  1. Tez No: 642997
  2. Yazar: ABOUBACAR YAHAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Boko Haram, Nijerya, Terörle Mücadele, Ölümcül Olmayan Stratejiler, Terörizm, Boko Haram, Nigeria, Counterterrorism, Non-lethal Strategies, Peaceful Strategies, Terrorism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
11 Eylül olayları ve bunun sonucunda Bush yönetiminin“teröre karşı savaş”ın açıklaması sadece bir referans noktası değil aynı zamanda çoğu hükümetin terörle mücadele stratejilerinin bir modeli haline geldi. Terörle mücadele stratejilerinin en eşsiz yanı, devlet kurumları tarafından bazen kanunun gereklerinin ötesinde önemli miktarda güç uygulanması olmuştur. Nijerya, hem devleti hem de devlet dışı aktörleri içeren çok sayıda şiddet olayıyla karşı karşıyadır. Ancak 2008 yılında Boko Haram'ın ortaya çıkışı, ülkeyi terörizm ve terörle mücadele stratejilerinin etkisi konusunda gündeme getirmiştir. Hükümetin gayretleri bu gruptan kurtulmak için askeri operasyonların kullanılmasıyla sonuçlanırken, grup, Nijerya devletinin yanı sıra daha büyük Batı Afrika bölgesinin de bariz bir gücü ve tehdidi olmaya devam ettiğinden bu tarz bir yaklaşım etkili olmamıştır. Bu tez, Boko Haram'ın kökeni, operasyonları ve ideolojileri hakkında derinlemesine bir tartışma sunmayı amaçlamaktadır; hükümetin terörle mücadele stratejilerini ve bu stratejilerin etkisini incelemekredir. Grubun ortaya çıkışını açıklamak için devlet kırılganlık teorisini ve hükümetin tepkisini açıklayan adil savaş teorisini benimsiyorum. Ekonomik, sosyal ve politik şikâyetler Boko Haram'ın yükselişine yol açan tohumları ekerken, hükümetin aşırı güç kullanımının bölgedeki daha fazla gencin radikalleşmesini körüklediğini iddia ediyorum. Kuvvet kullanımının sadece Nijerya'da değil, terörizm tehdidiyle karşı karşıya kalan diğer birçok yetki alanında Somali, Yemen ve Afganistan gibi başarısız olduğu göz önüne alındığında, terörle mücadelede ölümcül olmayan yaklaşımların ele alınmasını tavsiye ediyorum. Bu tezde, kitapların, devletin ve sivil toplum örgütü raporlarının, çeşitli medya ajanslarının yayınlarının, akademik makalelerin ve diğerlerinin titizlikle analizi yoluyla nitel yöntem kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The events of 9/11 (2001) and consequent declaration by the Bush administration of the 'war against terror' have not only become a reference point but also a model of most governments' counter-terrorism strategies. What is unique about the most counter-terrorism strategies have been the application of significant amount of force by government agencies sometimes beyond the requirements of the law. Nigeria has been faced by numerous cases of violence involving both the state and non-state actors. However, it is the emergence of Boko Haram in 2008 that has put the country on the spotlight about the impact of terrorism and counterterrorism strategies. While the government has resulted into the use of military operations to get rid of the group, the approach has not been effective as the group continues to be a formidable force and a threat to peace of the Nigerian state as well as the larger West African region. This thesis seeks to provide an in-depth discussion on the origin, operations, and ideologies of Boko Haram; examine the government counterterrorism strategies and the impact of such strategies. I adopt the state fragility theory to explain the emergence of the group and the just war theory to explain the response by the government. I argue that while the economic, social and political grievances sowed the seeds leading to the rise of Boko Haram, the government's excessive use of force has fuelled radicalization of more young people in the region. I recommend that non-lethal approaches be considered in counterterrorism given that the use of force has failed not just in Nigeria but many other jurisdiction such as Somalia, Yemen and Afghanistan facing the threat of terrorism. Qualitative method is used in this thesis through rigorous analysis of books, governmental, and non-governmental organization reports, publications by various media agencies, academic articles, among others.