Triazin esaslı yapılar: Yeni sıvı kristallerin sentezi, karakterizasyonu ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesi
Triazine based structures: Synthesis of new liquid crystals, characterization and investigation of liquid crystal properties
  1. Tez No: 642995
  2. Yazar: NİHAT AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN TORUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Triazin, sıvı kristaller, hidrojen bağı, sonigashira bağlanması, negishi bağlanması, yıldız şekilli triazin, Triazine, liquid crystals, hydrogen bonding, sonigashira coupling, star-shaped triazine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu tez çalışmasına çıkış maddesi olarak kullanılan triazinin sıvı kristal, tarım ilaçları, inhibitör, antitümör ve alev geciktirtici olarak geniş uygulama alanları mevcuttur. Bu tez çalışması diğer alanlara kıyasla daha az araştırılmış olan triazin esaslı makromoleküllerin ve bunların organik tuzlarının hazırlanması ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesini içermektedir. Çalışma kapsamında sentezlenen triazin esaslı moleküller 4 seriden oluşmaktadır. Birinci seride triazin halkasına asetilenik köprülerle bağlı kiral ve akiral alkoksi grupları içeren triazin merkezli yan gruplar içermektedir. Merkezdeki triazin yerine benzenin kullanıldığı yapılar ise ikinci seriyi oluşturmaktadır. Üçüncü seride merkezde mono fenoksi substitüye edilmiş triazin halkasına asetilenik köprülerle bağlı kiral ve akiral alkoksi grupları içeren triazin merkezli iki adet yan grup bağlıdır. Dördüncü seride merkezde triazin halkasına bağlanmış kiral ve/veya akiral alkoksi zincirler ve 4-n-alkoksi benzoat bağlıdır. Şekil 1. Bu çalışmada sentezlenen triazin esaslı yapılar Bu çalışmada 2,4,6-trikloro-1,3,5-triazin (TCT) çıkış maddesinden başlayarak sentezlenen 2,4-bis(alkoksi)-6-etinil-1,3,5-triazin molekülleri ara ürün olarak kullanıldı. Hedeflenen triazin esaslı makromoleküller sonigashira/negishi yöntemiyle sentezlendi. Sentezlenen makromoleküler yapıların sıvı kristal özellik gösteren 4-dodesiloksibenzoik asit ile eşmolar karışımları sonucu organik tuzlar elde edildi. Sentezlenen triazin esaslı makromoleküller ve organik tuzlar, 1H NMR, 13C NMR, Kütle spektroskopisi ve FT-IR gibi spektroskopik yöntemlerle karakterize edildi. Organik tuzun sıvı kristal özellikleri polarizasyon optik mikroskobu (POM) ve diferansiyel tarama kalorimetre (DSC) analizleri ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Triazine, which is used as starting material in this thesis, has wide application in areas such as liquid crystal, pesticides, inhibitor, antitumor and flame retardant. The triazine-based macromolecules synthesized in this thesis consist of 4 series (Figure 1). In the first series, triazine side groups containing chiral and / or achrial alkoxy groups bound to the triazine-center ring by acetylenic bridges. Structures which benzene is used instead of the triazine in the center constitute the second series. In the third series, two triazine side groups containing chiral and / or achrial alkoxy groups are connected to the triazine ring which is substituted by mono phenoxy in the center. In the fourth series, chiral and / or achrial alkoxy chains and 4-n-alkoxy benzoate are connected at the triazine center. In this study 2,4-bis(alkoxy)-6-ethynyl-1,3,5-triazine were used as intermediate compounds which were prepared from 2,4,6-trichloro-1,3,5-triazine as a starting material. Target macromolecules based on triazine were synthesized by sonigashira/negishi coupling. Equimolar mixtures of the triazine macromelcules with the complementary 4-dodecyloxybenzoic acid resulted in the organic salts with liquid crystal properties. Consequently, macromolecules based on triazine were designed and successfully synthesized. The structure of the new synthesized triazine macromolecules and organic salts were characterized by 1H NMR, 13C NMR, Mass spectroscopy and FT-IR. The liquid crystalline properties of organic salts were investigated by polarizing optical microscopy (POM) and differential scanning calorimetry (DSC).