Türkçe dersinde kısa film destekli etkinliklerin görsel okuma becerilerine etkisi
The effect of short film usage on visual reading skills inTurkish lesson
- Tez No: 643213
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİNE BÖREKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel okuma becerileri, kısa film, Türkçe dersi, Visual reading skills, short film, Turkish lesson
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkçe dersinde kısa film kullanımının 7. sınıf öğrencilerinin görsel okuma becerilerine etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Karma yöntem araştırma yaklaşımı ile tasarlanan çalışmanın nicel kısmı ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen ile nitel kısmı gözlem ve görüşme süreçlerinden oluşan durum çalışmasıyla oluşturulmuştur. Katılımcılar, öğrenci oranları ve merkezî sistemle yapılan sınavlardan alınan puanlar gibi özellikler açısından orta düzeyde bir okulda öğrenim gören öğrenciler arasından seçilmiştir. Uygulama sürecinde kontrol grubunda ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabına dayalı çalışmalar yapılırken deney grubunda kontrol grubu öğrencileri ile yapılan çalışmalarda ders kazanımlarına uygun kısa filmler kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında veri toplama aracı olarak Görsel Okuma Becerileri Başarı Testi, nitel kısmında ise gözlem ve görüşme formları kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi sürecinde varsayım karşılama çalışmaları, ön ve son test puanlarına yönelik betimleme çalışmaları ve izleme testi puanlarına yönelik betimleme çalışmaları, nitel verilerin analiz sürecinde ise betimsel analiz çalışmaları yapılmıştır. Bulgular: Uygulama sürecinde kullanılan nicel ve nitel veri toplama araçlarından elde edilen verilerin analizi sonucu Türkçe dersinde kısa filmlerin kullanımının öğrencilerin ilgi, katılım, başarı ve çevrelerine karşı duyarlıklarını artırdığı; görsel okuma becerilerini anlamlı ölçüde, yüksek etki düzeyinde ve kalıcı olarak geliştirdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonunda Türkçe dersinde kısa film kullanımının eğlenceli bir sınıf ortamının oluşumunda, öğrencilerin derse aktif katılımının sağlanmasında, çevrelerine karşı farkındalık ve duyarlılık kazanmalarında ve görsel okuma becerilerinin anlamlı ölçüde ve kalıcı olarak gelişmesinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of using short films in Turkish lesson on visual reading skills of 7th grade students. Method: The quantitative part of the study, which was designed with a mixed method research approach, was formed by an experimental pattern with pre-test-post-test control group, and the qualitative part is a case study consisting of observation and interview processes. Participants were selected among students studying at a secondary school which is medium-level in terms of features such as student rates and scores from exams with the central system. During the application process, while studies based on textbooks and student workbooks were carried out in the control group; In addition to the materials used in the studies with the control group students in the experimental group, short films suitable for the course outcomes were used. In the quantitative part of the research, Visual Reading Skills Achievement Test was used as a data collection tool and observation and interview forms were used in the qualitative part. During the analysis of quantitative data, hypothesis verification studies, descriptive studies for pre-and post-test scores, and descriptive studies for follow-up test scores and in the analysis process of qualitative data descriptive analysis studies were made. Findings: As a result of the analysis of the data obtained from the quantitative and qualitative data collection tools used in the application process, the use of short films in Turkish lessons increased the students' interest, participation, success and sensitivity towards their environment; It was found that it improved the visual reading skills significantly, at a high impact level and permanently. Results: At the end of the research, it was concluded that the use of short films in Turkish lesson was effective in the formation of a fun classroom environment, active participation of students in the lesson, gaining awareness and sensitivity towards their environment, and improving their visual reading skills significantly and permanently.